Galleri Fredag: Fredagskänsla

Fredagskänsla är det passande tema som Erika i Piteå föreslår för Galleri Fredag i dag. Tulpaner, tänker jag då. Om man inte hinner fixa något annat för att få lite fredagskänsla kan man i alla fall köpa några tulpaner. De här fotograferade jag nyss och de är faktiskt från förra fredagen. Som alltid tycker jag de är finast när de hunnit slå ut ordentligt. Och jag har en ständig plan att måla min tulpanbukett i akvarell, gärna lite halvvissen. fredagskänsla2

Duken, eller löparen, är från Avesta och föreställer Dalälven, som rinner genom staden. Till vänster om älven ser man järnvägen. Sedan är det gröna fält och grå vägar och möjligen rostfärgad rök från järnverket, men på den punkten går tolkningarna i sär.

Trevlig fredag, alla, med eller utan tulpaner! Övriga fredagsgallerister och teman för mars finns under rubriken Galleri Fredag i sidhuvudet.

Det här inlägget postades i fredagstema. Bokmärk permalänken.

27 svar på Galleri Fredag: Fredagskänsla

 1. Hyttfogden skriver:

  Trodde det var Alice som formgivit och vävt. Jag har några dukar från hennes hand
  (vävstol). De är sällsynt välkomponerade och vackra.

  • Karin skriver:

   Ja Alice dukar är fina. Det finns någon sådan kvar i Tvåbo, tror jag. Men just den här är från ”Evas vävstuga” i Avesta. En trevlig butik som lade ner för många år sedan.

 2. margaretha skriver:

  Det tog mig en lång stund att fatta vad titeln syftar på.Men så kom jag att tänka på det förfärliga ordet fredagsmys och tror att jag begriper. Fast tulpaner kan man väl skaffa vilken dag som helst – bara man råkar vara på byn.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Jag tolkade det mer som slut-på-veckan-känsla i största allmänhet. Fredagarna var städdagar i barndomen, något som sitter i fortfarande. Och även om jag inte städar särskilt frenetiskt, tycker jag det är trevligt med fredagstulpaner.

 3. Tulpaner är min spontana tanke också! (Min bukett är från i söndags). Jag gillar din berättelse om duken. Den blev ännu finare! Ha en skön dag!

  • Karin skriver:

   Några av de här tulpanerna är ovanligt långlivade, särskilt de enkla gula. Det är sällan de står sig hela veckan på det här sättet. Och nu ska jag kolla din bukett!

 4. Skogsgurra skriver:

  Så jävla läcker bild.

 5. Annika skriver:

  Samma med mig, alltid tulpaner på fredagarna under vintern för mig.
  Alltid, alltid.
  Love it.
  Dina tulpaner är så fina!
  Ha en fin helg!!

 6. Musikanta skriver:

  Jag måste rusa åstad för att köpa tulpaner – jag vill gärna vara med i tulpangänget. Jag ska också måla tulpaner innan de tar slut har jag bestämt, men just nu har jag fått flytta in ateljén i garaget och ett av förråden p.g.a. barnbarnens ankomst i kväll.

  Angående Margarethas kommentar kan jag bara meddela att något ”fredagsmys” har vi aldrig haft i vår familj. Beroende på att MM aldrig ser på teve. (Undantaget På Spåret). Jag uppfattade också temarubriken som mer övergripande.
  Ingrid som kommer att höra av sig med mejl inom kort.

  • Karin skriver:

   Ja, joina tulpanmaffian!

   Fredagsmys fanns inte ”förr i tiden”. Jag är lite osäker på när det dök upp, men det verkar vara någon gång på nittiotalet, kanske senare. Idag är det tydligen mexikanskt som är populärast som fredagsmysmat!

 7. Pysseliten skriver:

  Jag har startat en ny fredagstradition, nämligen att gå till simhallen som fredagkvällar har dämpad belysning och tända ljus och där simma en stund. Jag får så skön fredagskänsla av det. Ikväll låg bakpotatisen i ugnen och väntade på oss. Rörorna stod klara i kylen. Bara att slänga fram när vi hungriga kom tillbaka hem.
  Tulpaner är bra, jag får massor av vårkänslor av dom! Din bukett är ovanligt vacker!

  • Karin skriver:

   Lite som fredagsbastu, rentav. Väldigt mysigt, låter det som. Men hur får ni simhallen att samarbeta? Är ni enda besökarna?

   • Pysseliten skriver:

    Simhallen har öppet till 21 på fredagkvällar (eller heter det fredagskvällar?) och jag gissar att de flesta prioriterar annat så dags. Igårkväll var vi som mest 10 personer som samsades på fem 25-metersbanor. Det är väl fördelen med att bo på en liten ort.

 8. Örjan skriver:

  Tulpaner- I Sverige köps de ofta halvutslagna (stora som ägg).
  Jag föredrar knoppformiga, vilka ger längre upplevelsetid. OK omplacering krävs.

  Ultimata tulpanvasen? Redan formgiven av Alvar Aalto? http://royaldesign.se/viewpattern.aspx?pat=479
  OK det krävs hollänsk ”standard”bukett på 40 tulpaner. men vackert blir det.

 9. Annika 2 skriver:

  Många som köper tulpaner på fredagar. Jag är säkert konstig men jag har aldrig köpt tulpaner i hela mitt liv… :-D

Kommentarer är stängda.