Lördagstema: När jag går i ide. Alternativt: Fågel eller fisk

Min gissning är att HeLena inte är så förtjust i vintern, eftersom hon valt temat När jag går i ide, denna lördag. I know the feeling. Den där dystra perioden som sträcker sig från november till slutet av februari kunde man ju lika gärna tillbringa i ide. Det är en välsignelse om man kan få några dagars ljus och värme mitt i den där mörka tunneln. Om så bara en vecka.

Jag känner mig lite besläktad med vattenlevande varelser och som jag skrev i går undrar jag om man inte har kvar lite vattenminnen från tidernas gryning.

Men vi lär ju också ha haft en utvecklingsfas som fåglar. Är det därför många nordbor drar söderut på vintern? Som flyttfåglarna, de verkliga våga-vägra-vintern-veteranerna.

joeburgDet var ett tag sedan jag kollade kartan över fiskgjusarna och de andra fåglarna som utrustats med radiosändare, så att man kan följa deras färd till Afrika. Mamma Piret ligger fortfarande oroväckande still i Södra Sudan; fiskgjusen Eriks har valt västra Afrika och Gabon. Den mindre skrikörnen Karin tuffar vidare och nu har hon banne mig kommit ända till Sydafrika. Och snart är dags för fåglarna att vända norrut igen. Om de ska hinna hit i tid för att häcka måste de starta i slutet av februari, eller senast i mars. Våren är faktiskt på väg!

Några bilder på fåglarna går inte att få (bara kartan). De har alla valt trevliga områden, oftast naturreservat och nationalparker. Och eftersom den där mindre skrikörnen Karin följer mina fotspår får det väl bli en bild från Sydafrika. Här är min kompis Ginny (i rött), restaurangpersonalen och jag (i svart) utanför en trevlig restaurang vid marknaden i Johannesburg. Nej, jag hade dumt nog ingen kamera med mig i Sydafrika, så detta är en av de få bilder jag har, tagen med mobiltelefon av en hjälpsam marknadsbesökare, som sedan skickade den till mig. Mazondi heter restaurangen.

Och nu återstår att se om de övriga lördagsbloggarna gått i ide eller ej. Här finns de: Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt

Det här inlägget postades i Att resa, fiskgjusarna, Lördagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Lördagstema: När jag går i ide. Alternativt: Fågel eller fisk

 1. Hyttfogden skriver:

  Nu är det väl bara en månad kvar tills vi kan gå ut på trappan, se oss omkring och säga till varandra att det gick ju att ta sig igenom den här vintern också.

  • Karin skriver:

   Jaaa! Och samtidigt måste vi påminna varandra om att vi måste stålsätta oss för det kommer ju bakslag. Inte ovanligt med snö på mammas födelsedag den 27 april. Och så en och annan gökdämpa efter det.

 2. Hyttfogden skriver:

  Sju dämpor snö ska det komma innan det blir vår på riktigt – säger SG. Jag har ett foto från 1926 den 1 maj där snöplog och hästar är i full färd med att röja snö här alldeles strax på vägen utanför.
  Vädret på dotras födelsedag 24 mars (di doter har ju samma dag) har under åren varierat högst avsevärt. En av dom första var det 19 grader varmt, en annan då vi just flyttat hit full snöstorm och jag fick åka sockna runt och hämta upp de flesta klasskompisarna som hade pulsat upp till stora vägen och stod och väntade. Hur vi själva tog oss upp till stora vägen minns jag inte, det var väl bara att stå på, hålla hårt i ratten och inte bromsa.

  • skoxkurra skriver:

   Hej hustru!
   Får inte fart på mailen. Och i NJ/NY snöar det så vi kom aldrig till hotellet i Albany. Ganska precis 24 timmars resa blev det och vi somnar nu utmattade på oplanerat ställe på oplanerad ort. Försöker få ordning på mailen i morgon.

   • Karin skriver:

    Hej SG, hoppas Hyttfogden ser detta så hon inte blir orolig över att du inte hör av dig. Förresten, jag mailar och gör henne uppmärksam på denna hälsning från over there.

 3. Musikanta skriver:

  Hänger inte med på temat denna månad. Eftersom jag aldrig någonsin har haft lust att gå i ide, möjligen någon gång under en het sommardag, hade jag ingenting att tillägga till ämnet. Tvärtom tycker jag hösten och vintern är underbara årstider – allt fungerar och man kan sysselsätta sig med en massa saker inomhus utan att ständigt ha dåligt samvete för att man inte är ute i solen. Vår och sommar innebär också trädgårdsskötsel, vilket är en återkommande plåga. Därför är jag alltid förvånad över alla som ständigt längtar till sommaren. Nej, något ide blir det inte för mig.

  • Karin skriver:

   Du verkar vara född i rätt del av världen! Men uppriktigt sagt har väl inte jag hållit mig riktigt till temat utan snarare valt att inte gå i ide. Jag är ingalunda någon vinterhatare, men jag tycker man behöver lite extra sol och D-vitamin såhär års.

 4. Gnuttan skriver:

  Jag har visst inte tagit med sig så mycket av fågelstadiet då jag älskar alla årstider, fast det är klart flyttar och reser runt, det gör jag mer än gärna, mest hela tiden. Men aja baja, inte får man ta ut på resa utan kameran. Snällt dock att du fick ett tillskickat!

  • Karin skriver:

   En stannfågel alltså:)

   Visst är det galet att ge sig iväg utan kamera! Värst var det ju att jag bodde i Östafrika i tre år utan ordentlig kamera. Det ska jag göra bättre om jag får leva om mitt liv.

 5. HeLena skriver:

  Hahaha
  Du har rätt i att jag inte är så förtjust i vintern. Eller det är nog snarare så att jag tycker om när det är sol, runt minus sex till minus nio grader och stilla. Och jag ser hellre att det är snö och kallt än regn och rusk under vintermånaderna. Men får jag välja då är sommaren min tid. Jag skulle kanske bli flyttfågel… :)

Kommentarer är stängda.