Kränkt

Jag försöker att inte ta det som en personlig förolämpning och jag inser att det är naturligt att det snöar i mitten av januari. Det är faktiskt nu det verkligen borde vara högsäsong för snö. Men när vintern tjuvstartar redan i november och slår köldrekord (hoppas jag!) två månader för tidigt och dessutom har sammansvurit sig med snöröjningen för att göra gatorna ofarbara och trottoarerna oanvändbara, då kan det inte hjälpas att jag får lust att plocka fram den här Berglinteckningen igen. Senast jag fick lust att göra det var i april, förra året. berglin13

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Kränkt

 1. Karin på Pettas skriver:

  Visst är det så!
  Vintern kom och gick, trodde jag. Men den kommer igen

 2. Kicki skriver:

  Den där gråblå dimman som ligger över stan, oavsett väder, den verkar inte nyttig.

  • Karin skriver:

   himmel
   Såvida du inte tänker på det där blåaktiga som kallas himmel? Och ibland har vi moln också… Eller ska du rentav ta och putsa datorskärmen:)

   Sorry! Klart det är förorenat och man får väl glädja sig åt att det brukar bli vackrare solnedgångar då.

   • Kicki skriver:

    å jag putsar och putsa men inte hjälper det, det är fortfarande en grå slöja över staden. Och den andas du in, dagarna i ända. Det är nog inte nyttigt.

    • Karin skriver:

     Borde kanske åka norröver och ta några djupa andetag…

    • Skogsgurra skriver:

     Den där gråa slöjan kallas ”snö”. Det är fruset, kristalliserat vatten som faller uppifrån, ner mot marken.

     När den landat bildar den ett så kallat ”snötäcke”. Om det blåser samlas den där snön i så kallade ”snödrivor” som orsakar mycken förtret i områden där människor vistas. Snödrivor åstadkoms också av den så kallade ”snösvängen” som förr bestod av arméer av så kallade ”snöskottare” dvs män i storvästar och krimmertovor – de drevs ofta med pilsner och ibland, vid frysrisk, med utspädd etylalkohol.

     Även ute på de större vägarna orsakar snön problem. Det visades med all tydlighet i går och nu inatt när hela E18 genom Västmanland till stora delar var blockerad av snö och hela årets olycksstatistik konsumerades under några intressanta timmar.

     Snö är en väsentlig beståndsdel i vad som kallas ”alpina sporter” dvs utförshalkning med hjälp av olika tekniska anordningar. Bland dessa intar de så kallade ”skidorna” en särställning. ”Snöbräden”, stjärtlappar och masonitskivor kommer också till användning. Även horisontella varianter förekommer och benämns då ofta ”skidåkning”.

     ”Skidor” har spelat en väsentlig roll i politiska sammanhang. Så har till exempel ockuperade regioners invånare till följd av sin suveräna behärskning av så kallad ”skidåkning” kunnat åsamka den ockuperade makten avsevärda svårigheter. Se till exempel ”Hjältarna från Telemark”. För att ta ytterligare ett (närliggande) exempel så företog en Gustav Eriksson en längre skidtur under tidigt femtonhundratal. Just den skidturen fick stora politiska implikationer och gav till resultat att det svenska språket numera är betydligt mera lättförstått än det kunde hava varit om utflykten inte kommit till stånd.

     Just denna skidutflykt hugkommes i ett årligen återkommande sportevenemang i norra Siljansbygden där ett stort antal människor gemensamt tar sig fram över en cirka 90 kilometer lång sträcka. Till skillnad från snösvängen drivs dessa människor inte i första hand med pilsner och etylalkohol utan med en dekokt av ett lokalt bär (Vaccinum myrtillus bicornes).

     Se även ”Mora-Nisse”.

     • Karin skriver:

      Tack för klarläggande utredning. Ska känna efter om det känns bättre nu…

      …gråmulet…garageporten blockerad… minus tre grader…

      Nä.

 3. margaretha skriver:

  Du borde få skadestånd – fast jag är inte riktigt säker på varifrån, SMHI, Frau Holle eller staten?
  Margaretha
  som varit smart nog
  att bosätta sig där
  hon bara behöver
  bli småputt på
  vädergudarna

  • Karin skriver:

   Jag tror jag tar det med Frau Holle. Hon verkar ju kunna fixa guldregn i stället!
   Och dina vädergudar låter trevliga. Kanske någon av dem kunde vikariera i våra trakter.

 4. Kulturchefen skriver:

  Vintern är härlig! Tjoho! Och för att bevisa det ska jag minsann ta på mig pannlampan och dra ett varv i lilla skidspåret i byn.

  • Karin skriver:

   OK, du har rätt. Förutsatt att snön är vit och vacker och ligger där den ska (i skogen, på fälten och i skidspåren) och är borttagen från platser den inte ska finnas på (vägar och trottoarer). Men när den är gråsvart, bildar lömska vallar överallt där man försöker ta sig fram och snöröjningen är utlagd på någon som lagt ut den på någon som…, då är det svårt att älska vintern. Berglins kommenterade idag att det inte är så konstigt att det inte blir några pengar kvar till själva snöröjningen, när alla mellanled fått sitt.

   Ja visst har du rätt, man borde göra något åt det. Uppsöka en användarvänligare vinter, till exempel.

   • Kulturchefen skriver:

    Jo, det ska ju vara på rätt ställe … i ärlighetens namn fegade jag ur. Vill vara en som skidar med pannlampa men det blev en rask promenad runt byn istället. Nåväl. Magiskt vackert med dimfrost i alla träd. Hej, mitt vinterland!

 5. Eva skriver:

  Åh den bilden sitter på mitt kylskåp. jag blir mindre kränkt när jag ser den och skrattar. Men vi rymmer ju snart!

 6. Eva/Granne med potatisodlaren skriver:

  Kära Karin, hade det inte varit snö nu hade jag känt mig kränkt. Men jag förstår att det inte är så kul i Stockholm med snömodden blandad med salt och sand. Min dotter rapporterar att det går bättre att röja snö i Uppsala än på Gärdet. Undrar vad det beror på? Kanske att de ansvariga i Stadshuset känner kränkta för att deras snåla budget inte höll? Skämt åsido oröjd snö kräver mycket humor.

  • Karin skriver:

   Patetiska scener utspelar sig runt om i staden och dess omgivningar. Jag har blivit stående halvtimmevis på olika förstadsgator, blockerad av snöhögar och snöröjningsfordon som uppenbarligen inte har en aning om vad de ska göra. En gammal skruttlastbil som verkar framplockad från någon lada där den stått sedan femtiotalet, en grävskopa (!) som lastar på ett par kilo snö i taget på lastbildflaket, höga snövallar mitt i gatan som gör HELA gatan oframkomlig, alternativt all snö upplogad på trottoaren så att den blir oanvändbar. Men hemma i Horndal fungerar snöröjningen perfekt. Och vintern också!

   • Skogsgurra skriver:

    Förbudet att tippa snö i direkt Mälaren/Saltsjön tror jag är orsak till det mesta kaoset.

    Förr kördes snön till närmsta kajkant och stjälptes ner i vattnet där naturen fick ha sin gång.

    Numera har miljömuppar gjort ett halvtänk och menar att all denna skitiga snö (den är inte skitig om man tar hand om den omedelbart, men blir det efter alla trafikeringsförsök) ju måste orsaka en enorm miljöförstörelse när den hamnar i vattnet.

    Som vanligt har dom inte tänkt hela vägen. All extra bränsleförbrukning, all frustration och all BNP-förlust har dom inte tagit hänsyn till. Dessutom, när snön smälter så kommer fortfarande stora delar att passera utanför reningsverken och ta sig ner i vattendragen den kortaste vägen.

    Men det sker ju ”den naturliga vägen” och då finns det liksom ingen anledning att som miljömupp oroa sig. PK när den är som sämst.

 7. Musikanta skriver:

  Tur att du har dina förnämliga broddskor. Själv funderar jag att lägga in några HELVITA och vackra vinterbilder från promenaden jag gjorde igår iförd mina nyköpta AVTAGBARA broddar. Helt fantastiskt att kunna gå snabbt (emellanåt) på den hala vägen!

  Eftersom MM fortfarande sköter snöskottningen bryr jag mig inte heller så mycket om snön – vår lilla landsväg var t.o.m sandad idag när vi åkte hem ifrån stan. Skidor har jag slutat att åka sedan jag förra året fallit (innan jag kom ut från huset) och inte kunde ta mig upp igen utan hjälp.
  Skogsgurras utläggning om snön har jag haft mycket nöje av. Jag undrar om inte GV skulle varit intresserad av den också.
  Ingrid

  • Skogsgurra skriver:

   Jag var alltför saktfärdig! GV har i sitt senaste, ständigt högaktuella, numris en notis om nöjda snösvängare som är anställda av F:a HP Superskottarna. Bilden, som troligen inte kan återges av kopieringsrättsliga skäl, visar ett tiotal snösvängare iförda storvästar (kan vi väl säga), krimmertovor och skyfflar. Bilden finns längst ner till höger på sidan 5.
   Jag beklagar att jag inte hann före den oschyssta skribenten, som utan tvivel mutat redaktionen med för tidiga semlor och därför borde konfiskeras. Idén var ju faktiskt min! Nu återstår bara att ta upp frågan om vilket som var först – Rosettastenen eller Läspe-och-Haltestenen. Stay tuned!

Kommentarer är stängda.