Galleri Fredag: Julstök

Julstök innebär framförallt att en massa fina färger får komma fram ur sina gömställen. Silkespapper, glanspapper, tygtrycksfärger och alla julgransprydnader.

pysserOch lilla adventsgranen behöver en helt egen uppsättning av julgransprydnader i miniatyr. Pillrigt. Stökigt blir det och roligt har vi. Dessutom har jag förstått att man nog inte behöver oroa sig så mycket för det där med jordens undergång, som enligt medierapporteringen skulle inträffa lite senare i dag.stor o liten

julstök3

julstök21 dec 12

Eftersom det var enligt Maya- kalendern som det skulle ta slut i dag, tiden, jorden, allting, borde det alltså ske någon gång före deras midnatt, vilket är UCT-6, dvs åtta timmar efter oss.

Men så blir det alltså inte, så det är bara att julstöka på.

julstök6Västmanländskan står för decemberteman. Alla fredagsbloggare finns i sidhuvudet under rubriken Galleri Fredag.

Uppdatering/korrigering: Det var i går Mayakalendern tog slut, så idag skulle det egentligen vara finito. Men det gäller ju bara den almanacka som tog slut i går, i dag börjar nästa, precis som när vi skaffar en ny kalender varje år. Mayakalendern räcker dock längre, ungefär 63 120 000 år. Vi börjar idag på den fjortonde Mayakalendern.

Det här inlägget postades i fredagstema. Bokmärk permalänken.

24 svar på Galleri Fredag: Julstök

 1. Skogsgurra skriver:

  Jorden gick under i Australien för några timmar sedan Rapport från överlevande:

  I died almost hour ago as the world ended here at midnight. No time zone. based exactly on time by sun position over each exact point. You could see the apocalypse front traveling westward as a front at the same speed as the sun moves across the sky.

  Regards
  Pat

  21 Dec 12 9:01
  Pat
  Did you see the Horses? Impressive – weren’t they?
  Gunnar

  21 Dec 12 9:07
  It was an enthralling display of equine perfection back by a fire works display to die for.
  Regards
  Pat

  21 Dec 12 9:18
  That’s where you went wrong, obviously. Not dying from that display.
  Gunnar

  • Karin skriver:

   Äsch, här blir det väl på sin höjd lite norrsken.

   • Kicki skriver:

    Nja, här har maskiner av allehanda slag börjat ge upp. Diskmaskinen häromdagen och värmepannan idag, väninnans tvättmaskin tröttnade i går.
    Men vi eldar i spisen och ser framtiden ann med tillförsikt.

    • Karin skriver:

     Men, har ni BERÄTTAT för maskinerna om de där dumma undergångsryktena? Klart att de ger upp då.

     • Kicki skriver:

      Onejdå, aldrig sagt ett ord om sånt. Bara matat och pysslat. Men pelletsbrännarens glödstift ska bytas varje år och nu har det suttit där i 3,5 år. Klart det ger upp en fredagseftermiddag. Men resten kan jag inte förklara. Och glödstift saluförs inte i varje kiosk har vi upptäckt.

      • Karin skriver:

       Grattis, ni har sparat in 2,5 glödstift, såvitt jag förstår!

      • Skogsgurra skriver:

       Hur går det med glödstiftet?
       Utan att vara särskilt kunnig i just det aktuella glödstiftets konstruktion så känns det som den aktiva delen (spiral eller liknande) skulle kunna ersättas med en bit järntråd eller kanske pianotråd. Så pass så ni klarar er över helgen.
       Tänk engångsklädhängare, råttfällebygel eller, varför inte, just en bit pianosträng. De från mellanregistret har lämpliga dimensioner. Det är bara att öppna fortepianot och knipsa av en lämplig bit. Akta ögonen!

 2. Annika skriver:

  Skönt att jorden fortsätter snurra så vi kan julstöka hela helgen :-).

 3. Musikanta skriver:

  Jag tror att jag har blivit allergisk mot julstök genom att jag varit lärare så länge på mellanstadiet. Där skulle det alltid julpysslas på höstterminens sista dagar. Ett evigt julgranskaramellande och hjärtgörande eller julkortsmålande.

  Jag vill minnas att jag tyckte det var roligt när mamma klippte julgranskarameller tillsammans med oss. Vad jag kan påminna mig var det den enda sysselsättning på året som hon delade med oss barn. Ja, hon sjöng och spelade julsånger och andra sånger med oss ibland förstås. Så det var kanske därför det var så roligt…
  Ingrid som önskar dig och de dina en riktigt God Jul!

  • Karin skriver:

   Det kan kanske bli lite mycket. Det var några år när de tre barnens dagis, skolor och fritis var mycket ambitiösa och ville att föräldrarna skulle vara det också. Det var ett kolossalt kott-tomtande och pepparkaksbakande hela december och så blev det julmarknad i slutet av terminen, då man köpte det man tillverkat. Men sedan dess har jag haft lite pysselabstinens, tills de pysselsugna barnbarnen kom och räddade mig. God jul till dig och de dina också!

 4. Kicki skriver:

  Inte för att jag vill klaga men varken Emma eller jag ser bilderna 3, 4 och 6.
  För övrigt passar jag på barndomens jular.

  • Karin skriver:

   Åh, nej! Jag skulle inte ha uppdaterat WordPress, för nu är det krångligare än förut att lägga in bilder och det tycks inte ha blivit bättre med sebarheten i Safari. Ska se om jag kan göra något åt saken, men annars är inte bilderna av omistligt slag. Tänk dig mera stökigt pysselbord, ännu mera stökigt pysselbord. Tema textiltryck.

 5. Hyttfogden skriver:

  Jag har ett syn- och doftminne som är helt överväldigande som härstammar från slutet av november 1985.

  Byalaget hade funnits i två år och någon kom på att vi skulle ju faktiskt kunna ha en rejäl julmarknad inne i hyttan och utanför på hyttblecket. Nymodigheter drar alltid till sig mycket folk och orsakar stor entusiasm så vi samlades en gång i veckan i skolans bibliotek och gjorde julpynt, vi bakade bröd och kakor i ett skolkök, vi stöpte massor med ljus här i vårt kök och band kransar i idrottsföreningens lokaler. 25 personer ungefär slet och förberedde och vi hade jätteroligt.

  Så dagen före julmarknaden som ägde rum en lördag kånkade vi in alla grejer och ordnade dom på borden i skolans matsal. Och när vi sedan skulle gå hem vände vi oss om i dörren och såg ut över havet av saker som vi åstadkommit och något så vackert hade vi sällan sett. Stolta och glada begav vi oss hemåt och vi fick massor av besökare till vår julmarknad för något sådant hade aldrig förut hänt i vår by.

  Julmarknad är det fortfarande sista lördagen i november men aldrig lika fin som de
  allra första.

  • Karin skriver:

   Hoppas du eller någon annan fotograferade detta historiska ögonblick! Hur gick det förresten med dokumentationen av byalagets verksamhet, Granbergsdals svar på Bayeuxtapeten?

 6. Hyttfogden skriver:

  I mars 2013 blir byalaget 30 år. Tyvärr finns det ingen med sinne för att dokumentera kvar och det ska bli intressant att se om styrelsen vänder sig till en avsutten ledamot och ber om hjälp. Tyvärr har jag kommit så långt från verksamheten att jag inte kan gräva mig ner i de fem år som snart flytt sedan jag gjorde klart tapeten.

  Men jag har sett till att de institutioner som värnar om föreningshistoria blivit i rikligt mått försedda med dokumentation fram t o m 2008.

 7. Storfiskaren skriver:

  Tack för tipsen om ersättningsgrejor för glödstiftet. Pianotråden har jag på lager sedan några bekanta tidigare under året avskaffade sitt piano. Som släpvagnshyra fick jag alla strängar som de plockade ur pianot. Pianotråd i den dimensionen är bra att ha på lager. Har vid något tillfälle använt en som långborr för att rensa grannens trådledare till hans migsvets.
  Hade ingen tanke på att att använda dom som glödspiraler men det är ju ytterligare en orsak att ha dem på lager. Just nu är de lagrade i skuffen på en gammal Saab som någon gång i framtiden ska lämna tomten. Lär komma ihåg att ta ur strängarna innan.
  Tillönskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År
  Storfiskarn

  • Karin skriver:

   Japp, så är det. Håll hårt i pianosträngarna! Och jättegod jul till alla i dina trakter! Särskilt till Greta som förser oss med varma fötter och gott humör!

 8. Anna (Sthlm) skriver:

  Jag sparar också presentpapper (jul- och övrigt) och snören samt etiketter och annat och det är så kul att ta fram när det är dags!

Kommentarer är stängda.