OS-dramatik, igen

Det har varit spännande och det har funnits stunder då man förtvivlat – hur kan Sverige förlora mot Förenade Arabemiraten som är rankade långt under oss? Det har varit laguppställningar som fått alla att undra. Hur i allsin dar tänker dom? Var är Tikkanen? (Magproblem, visade det sig.) Det har varit formsvackor,  justerade spelare och sorgsna betraktelser på bloggarna. Det har varit OS helt enkelt och motlut för de svenske, i början.

Pontus Carlsson

Undrar hur det känns? Svaret finns på landslagets OS-blogg förstås. Så här skriver Pontus Carlsson den 3 september:  ”Förlusten mot Förenade Arab Emiraten var ett råfiasko och inget annat. Allt gick fel i den matchen. /-/Förenade Arab Emiraten [är ett] lag som vi bara skall slå och ingen ursäkt i världen duger, utan det var ett fiasko.”

Och den 4 september: ”Jo det mesta går åt skogen just nu. Vi stod återigen för en riktigt dålig insats och förlorade rejält mot Slovenien./-/faktum är att vi blev helt utspelade som lag.”

Och Axel Smith: ”Det är ett år sedan jag drack alkohol, koffein eller åt socker. Och många år sedan jag kunde förlora utan att ta det som ett personligt misslyckande. För att sammanfatta det hela. Idag förlorade vi. Det var inte kul.”

Nils Grandenius

Det såg riktigt mörkt ut men så vände det. Plötsligt gick det väldigt bra, mycket bättre än väntat och idag, när schack-OS i Istanbul just är avslutat, kan Sveriges lag glädja sig åt en placering på 16:e plats, vilket är lysande.

Nils Grandenius kämpade ner den ena motståndaren efter den andra på första bordet, de flesta med högre ranking. Sverige fick 15 poäng. Åtta lag fick högre poäng (19, 17 och 16). Så på sätt och vis kom Sverige på delad nionde plats.

Att vara med bland de 20 bästa är vad alla strävar efter och med tanke på några oväntade förluster är det ett kanonresultat! Före schackduktiga länder som som Indien, England, Israel, Bulgarien, Frankrike, Filippinerna och Tjeckien.

Nej, jag vet inte så mycket om schack egentligen, men det gör redaktörn och när det är fotbolls-VM eller schack-OS är det bara att hänga med, för han förklarar det man inte fattar. Och så diskuterar vi schackhistoria och jag tycker det är rätt kul att damen är en västerländsk uppfinning.

Schackspelet som vi känner det har flera föräldrar, persiska, indiska och kinesiska. I det indiska schacket fanns: infanteriet, som ställdes upp framför de andra pjäserna, som våra bönder. Infanteristerna gick rakt fram med slog (med sina svärd) snett åt sidan. Aha! Det är därför bönderna går och slår som de gör. Stridsvagnen, som motsvarar tornet, ställdes längst ut för snabba framryckningar på flankerna. Kavalleriet bestod av  hästar och elefanter, där elefanterna placerades nära mitten och skulle bryta igenom motståndarens försvarslinje. Och så kungen, som var kungen och hans rådgivare som var en svag figur. Det är denna rådgivare som har utvecklats till damen i vårt schack, den pjäs som är i särklass starkast.

Hur det gick för damlandslaget då? Tyvärr inte riktigt lika bra, de hamnade på plats 88. fast då var inte Pia Cramling med.

Och vilka var det som vann schack-OS i Istanbul? Armenien kom etta, tätt följda av Ryssland och Ukraina. Grattis alla!

Det här inlägget postades i Tävling och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på OS-dramatik, igen

 1. Musikanta skriver:

  När jag träffade MM hade han varit schackmästare i Östergötland i blixtschack i flera år. Men sedan vi gift oss och fått Mirren slutade han tävlingsspela eftersom han tyckte att det tog för mycket tid från familjen. Men jag har aldrig upphört att fascineras av hur han kunde återberätta och ett helt schackparti och minnas varje drag när han pratade med en schackkompis. Numera spelar han bara schack med datorn då och då och vinner för det mesta :-).

  Jättefint schackbräde – pedagogiskt som komplement om man ska lära barn spela schack!
  Ingrid som också spelade schack med sin bror på somrarna. Brorsan som var 2,5 år yngre vann för det mesta. Men så blev han också matematiker när han blev stor.

  • Karin skriver:

   Jag förstår precis hur fascinerande det kan vara både att spela och följa schackpartier. Redaktörn har hittat spännande schacksajter, där man kan spela mot spelare som är jämbördiga och där man kan följa turneringar, som OS, i direktsändning. Lägg därtill en möjlighet att diskutera varje drag med andra intresserade och löpande ta del av expertkommentatorernas synpunkter – ja då blir det svårt att hinna passa in måltiderna medan OS pågår! Just därför har jag valt bort schack för egen del. Förstår inte hur det skulle kunna på plats på de 24 timmar som ryms inom ett dygn!

   Schackbrädet borde jag nog göra om, för redaktörn påpekar att damen ska stå tvärtom. Samt att det är förvirrande att det finns två sorters bönder. Jag tyckte bara att det såg lite tråkigt ut när alla var likadana.

 2. Kulturchefen skriver:

  Hm. Idag har jag hört en passionerad paintball-utövare jämföra sin sport med schack. Det är med andra ord med paintball som med mycket annat; om man fördjupar sig så finns det en massa att snöa in på. Och det är alltså det strategiska elementet i lagtävlingar som är jämförbara; att man kan offra en spelare för att laget ska vinna poäng. Det gör man för övrigt genom att plocka motståndarlagets flagga, inte genom att skjuta ner så många som möjligt. Se där!

  • Karin skriver:

   Schack verkar ha status. Fotboll är det gröna fältets schack och många andra sporter renommésnyltar på samma sätt. Fast paintball var lite otippat, måste jag säga. Jag har kanske missat nåt där…

   • Kulturchefen skriver:

    Fördelen med att ha en helt galen kombinationstjänst. Rekommenderas endast om man vill vidga sina vyer!

    • Karin skriver:

     Kombinationstjänster tenderar att bli bra mycket mer än en heltid. Men det är klart att om den ena dryga halvtiden kan användas till att vidga vyerna kan det nog vara en bra deal. Paintball. Bara en sån sak!

 3. silver account skriver:

  …Om alla de som skriver och ältar saker på Schacksnacks forum istället la den tiden på att starta nya klubbar. Driva en juniorträning, letade sponsorer eller annat så skulle svenskt schack må mycket bättre. Och kom inte och säg att ni inte har tid för kan man skriva inlägg på inlägg som inte leder någonstans så kan man driva en juniorträning….

Kommentarer är stängda.