Fredagstema: Ny termin

Sista fredagstemat för i sommar är ny termin. Och trots att det är jag själv som hittat på teman för augusti tänkte jag inte på det för ett par veckor sedan när jag skrev om Bayeux-tapeten. Då tog jag terminsstarten som ett exempel på hur man kan göra sin egen Bayeux.

Så här kommer alltså en repris, med den motvilliga skolstarten någon gång kring 1066. Hur man gör för att tillverka sin egen Byeux-tapet kan man läsa om här.

Men terminsstart betyder ju också att man ska återvända till civilisationen och kanske klä sig lite mer vårdat. Det är då man upptäcker att man tydligen inte hade några kläder alls förra hösten.

Därför har jag gjort en ny Bayeux-tapet om våndorna med att handla kläder inför den annalkande säsongen. Här har vi en dam på 1000-talet som är ute och shoppar, men  hennes väninna tycker att det hon valt är lite väl 900-tal. Själv bryr hon sig inte och expediten är i vanlig ordning är mycket entusiastisk. Och eftersom provhytterna var trånga redan på den tiden får det väl bli en 900-talsoutfit, då’rå.

Sommarens mini-show&tell, med fredagsteman, byter dag och namn i september  och blir Lördagstema. Musikanta står för våra septemberlördagsteman. Här är hennes förslag (eftersom den första septemberlördagen är redan i morgon hoppar vi över den):

8/9 – Min barndoms somrar.

15/9 – Ur mina gömmor

22/9 – Musik

29/9 – Efternamn

Övriga lördagstemabloggare är Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt. Någon mer som vill vara med?

Samtidigt återuppstår det det gamla fredagstemat med ny inriktning och betoning på bilder i Galleri Fredag. Annika står för galleriteman i september.

Det här inlägget postades i fredagstema, Lördagstema. Bokmärk permalänken.

12 svar på Fredagstema: Ny termin

 1. Musikanta skriver:

  Helt underbart – härlig tolkning av Ny termin. Nytt för historienördarna att forska om – shopparna runt 1000-talet. De som trodde att det inte fanns några då!
  Ingrid

 2. Karin skriver:

  Haha, det var ett fräscht inslag från 1000-talet!
  Inget nytt under solen.
  Känner igen det där med höstgarderoben och hur det var hösten innan;)
  Så är det för min del också. Faktum lite likadant när det gäller alla terminer, årstider
  Hinner inte bry mig så mycket som vore önskvärt, men det ska bli bättring, i år igen

  • Karin skriver:

   Just så. Nu är det dags att börja ett nytt liv. Igen.

   • ByFånen skriver:

    Får man bara böra nya liv vid terminsstarter? Jag gör det stup i ett, men inte sjutton hjälper det…

    • Karin skriver:

     Oj, nu blir jag påmind om ett gammalt talesätt i familjen. Hur var det nu? Jo, jag tror det var en skogsarbetare som filosoferade över klädvanor: ”Jag byter ju skjorta när det behövs, åtminstone varje årstid. Och patron, han byter skjorta varje vecka. Men Rockefeller, han byter skjorta ideligen, ideligen.”

     Och det går hur bra som helst att börja ett nytt liv ideligen, ideligen!

 3. Gnuttan skriver:

  Vilket härligt bidrag! Nu blev jag lockad att också testa funktionen. Att shoppa och pröva kläder, som jag borde se till att göra snart, lockar dock inte. Fast de nya kläderna får gärna hamna i garderoben. Klurig situation..

  • Karin skriver:

   Ja tänk om klädshoppingen kunde ske utan att man måste vara inblandad! DET vore väl ett stort kliv framåt för mänskligheten.

   Testa Bayeux, men gör det när du har gott om tid, för det är lätt att man blir fast. Den är enkel att använda och plötsligt har man en spännande medeltida scen där texten på något sätt ger sig själv. Eller tvärtom, om man har en text är det inte svårt att hitta figurer till dem. Man kan förstora och förminska alla figurer (människor, byggnader, djur och annat) och man kan vända på dem och flytta omkring dem som man vill i bilden. Roligt, alltså svenska betydelsen. Morsomt i Danmark?

   • Gnuttan skriver:

    Det ska helt klart testas, men nej, som du förstår på min smått händelselösa blogg så får det vänta lite ännu. Men det kommer ju snart en mörk höst då det brukar vara rikligt till knåpande. Sjovt eller skegt skulle jag dock valt, men visst går morsomt också bra. ;-)

Kommentarer är stängda.