Vakna Drina, ärkebiskopen vill prata med dig!

Idag för 175 år sedan, klockan sex på morgonen, väcktes en 18-åring av sin mamma: ”Vakna, Drina, ärkebiskopen av Canterbury och Lord Conyngham vill tala med dig.” Drina skriver sedan i sin dagbok om detta:

”Så jag gick upp och gick in i vardagsrummet (i bara morgonrocken) och ensam för att träffa dem. Lord Conyngham underrättade mig om att min stackars farbror kungen, inte längre fanns. Han hade dött 12 minuter över 2 på morgonen och följaktligen är jag drottning.”

Och det fortsatte hon att vara i över 63 år, Alexandrina Viktoria, Englands drottning från 1837 till 1901. Det är uthållighetsrekord i den grenen, men Drottning Elisabeth knappar in, med sina 60 år på tronen.

Jag har ibland funderat på om man inte borde byta alla personporträtt i historieböckerna till ungdomsbilder. Drottning Viktoria som artonåring, Hjalmar Branting som sjuttonåring, Churchill som tjugoåring. Jag är säker på att det skulle öka historieintresset hos skolungdomarna.

Själv lärde jag mig ovanligt mycket om de invecklade turerna i konflikterna mellan Spanien och Nederländerna på 1500- och 1600-talen, tack vare den här snyggingen, Vilhelm I av Oranien. Jag gillade verkligen hans försök att införa religionsfrihet. Vidsynt och tolerant, tyckte jag, även om historieböckerna antydde vissa maktpolitiska fördelar också.

Det här inlägget postades i historia och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Vakna Drina, ärkebiskopen vill prata med dig!

 1. margaretha skriver:

  Sextio år på tronen, snacka om att vara hård i magen!
  Margaretha

 2. ab skriver:

  God idé!
  (Jag menar ungdomsporträtten, inte att vara hård i magen i 60 år…)

  • Karin skriver:

   Ja visst kunde det vara trevligt. Jag tror aldrig jag sett andra porträtt av Churchill, än som en hopsjunken bulldog. Och medge att det känns ovant att tänka sig drottning Viktoria som ung.

 3. Örjan skriver:

  Är Karl XVI Gustav på tredje plats vad avser regentlängd?

  • Skogsgurra skriver:

   Nej, minst på sextonde plats.

  • Karin skriver:

   Men han ÄR väl kung. Tänkte jag först, men regentlängd är nog något annat än tronföljd tänkte jag sen. Men vad är det egentligen?

   Vi har nog inte haft femton kungar före den nuvarande, som hetat Karl. Det är mer något propagandatrick, har jag för mig. Men tredje plats? You lost me there.

   Att Viktoria (hon i England) skulle bli drottning var det ingen som anade när hon växte upp, lite vind för våg. Hon kom först på sjätte plats i tronföljdsordning, så det verkade ju inte så troligt.

 4. Cecilia N skriver:

  Han som är så kort kan väl inte vara på nån speciell plats i regentlängden alls?
  Kar den tolfte var väl lång har jag för mig? Och V-Gurra tror jag.

  Eller ska man tolka regentlängden som ”hållit på längst”?

Kommentarer är stängda.