Mobilt

Det är alltid något som behöver fixas på eller kring husen. Och när det väl är fixat kan man fira på lämpligt sätt. Inviga, till exempel, eller återinviga. Här finns en redovisning från förra sommarens återinvigningsobjekt. Och i år var det dags att ta itu med lekstugan.

Lekstugan där längst bort, ser väl rätt platsbyggd ut, eller hur? Men skenet bedrar. Den började sin karriär som en trälåda för flyttfrakt. När jag flyttade hem från Tanzania ombesörjde arbetsgivaren frakten och vips var hela lägenheten nerpackad i en jättelåda.

Lådan skickades till den enda fasta adressen jag då hade, nämligen föräldrahemmet i södra Dalarna. När jag väl hade packat upp, gick min pappa (snickaren) några varv runt lådan och sade att detta är väl egentligen en lekstuga. Och så satte han igång och fixade tak, fönster och veranda. Verandastolparna är återbruk, möjligen från Horndals gamla Folkets Hus.

Sina första år i Sverige tillbringade den före detta packlådan på föräldrarnas tomt.

När vi senare tog över farfars stuga i närheten, fraktades stugan hit och hamnade nere vid sjön, vid det som då var skogsbrynet.

Men sedan blev det bastubygge och lekstugan fick maka åt sig lite, denna gång med hjälp av handakraft, samt syrrans och Pensionärens dådkraft.

Rullar, långa kraftiga metallstegar och en vinsch, är vad som behövs för att flytta en stuga. Samt lite funderande, en pall att ställa vinschen på och ett träd att fästa vinschlinan kring.

Nu har den fått en behövlig uppfräschning inomhus, med hjälp av en femåring och en sjuåring. Omtapetsering och målning av innertak. Det fattas gardiner, fönstren ska målas om, men det gick bra att ordna en liten återinvigning i alla fall. Tvååringen var först på plats och verkade nöjd med resultatet. Kameran kom fram först efteråt och här syns spår av invigningspartyt.

Jag hittade en gammal fin linnehandduk med min pappas initialer och den fick bli bordduk, så att han (bokstavligen) också var med på ett hörn.

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Mobilt

 1. Hyttfogden skriver:

  På tal om mobil, nu är jag just det. Internetuppkopplingen har varit döööd rätt länge. Men mobilt funkar det.

  Var det den lådan som alla exotiska småkryp åkte med i? Överlevde dom?

  • Karin skriver:

   Grattis till mobiliteten!

   Visst var det den lådan. Jag var på annat håll och föräldrarna hörde av sig och frågade försynt om det gick an att de packade upp och sanerade lådan eftersom det kröp ut djur ur den. ”Djur?!” undrade jag och tänkte på de varanödlor och boaormar som fanns i trädgården i Dar es Salaam. Men det visade sig vara insekter och jag tror pappa var rädd för att afrikanska termiter skulle ge sig på hans virkesförråd.

   • Kicki skriver:

    Jag tyckte det verkade som om de hoppades på att eventuella termiter skulle ta hand om gamla Ängsbacken som var så tungskött och jobbigt.

    • Karin skriver:

     Tror du? Men de verkade ju oroliga, tyckte jag. Kanske det var mitt hoprafsade bohag som de oroade sig för? Verkligen inte någon fara där och hade jag varit lite mer alert vid själva packandet hade packningen blivit en tiondel av vad det blev. Men då hade det förstås inte blivit någon lekstuga…

Kommentarer är stängda.