Konsten att stapla ved, avancerad kurs

Vedstaplar kan se ut på många olika sätt, den saken är klar. Tack Örjan för tipset om Alastair Heseltine! Han är en kanadensisk träkonstnär som bland annat staplar ved. Den här vedstapeln har väckt berättigad beundran.  

Kolla huggkubben. Den är också gjord av vedträn. Och det ser ut som om den är stubben till stammen som ligger bredvid. Och så hela den fina trädkronan med mängder av löv, som är vedträn. Och yxan.

Vi har massor med slanor och fällda småträd och… ja allt som behövs, egentligen. Frågan är om detta är jättesvårt eller om det går att klara av även för en vanlig dödlig. Det finns väl bara ett sätt att få svar på den frågan, skulle jag tro. Återkommer eventuellt om detta när jag vet svaret.

Ta gärna en titt på Heseltines hemsida, han gör andra fina saker också. Trädgårdsmöbler, korgar, installationer och skulpturer som denna kvinna av pil, tror jag.

Det här inlägget postades i konst och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Konsten att stapla ved, avancerad kurs

 1. Pettas-Karin skriver:

  Milda limpa, vilka konstnärer det finns.
  Nu känns det nästan utmanande att gå till vedlidret och stapla ved.
  Fantastiskt!

  Karin

  • Karin skriver:

   Vedlidret? Kul med de där små nyansskillnaderna mellan Finlands- (Ålands-?) svenskan och svensk-svenskan. Vi har vagnslider, men inte vedlider, såvitt jag vet. Här är det bod eller skjul för den sortens förvaring.

   Men anta utmaningen, vettja, stapla på och så kan vi ha en virtuell vedstaplingsutställning på nätet, vad det lider (från våra vedlider).

 2. margaretha skriver:

  Även om jag hade tillräckligt med ved, så skulle jag nog hellre ägna mig åt någon annan konstart. Men fint är det!
  Margaretha
  som nog får frysa
  nästa vinter

 3. Absolut den vackraste vedstapel (?) jag någonsin sett – vad glad jag blev av den! När jag staplat ved (ofta i terapeutiskt syfte för att förhindra annan, mera negativ sysselsättning) har det tämligen ofta hänt att staplarna fallit ihop och måstat staplas om! Visa hur det går för dig – jag har också en vedstack ligger på tork utanför ladugården här utanför Sala – men den får vänta på stapling till hösten. Säger bonden som försett oss med den, Kram på dig

  • Karin skriver:

   Visst är den underbar. Men hur ska man någonsin kunna elda upp den veden? Det är väl det enda problemet med konstnärlig vedstapling, utöver att det kan ta tid, förstås.

 4. Örjan skriver:

  Ytterligare en vedstapelskulptur av samma konstnär. (Scrolla nedåt)
  http://www.wonderfulmachine.com/blog/tag/robert-houser/

  • Karin skriver:

   Tack! En till lika fin. Samma design ser det ut. Eller samma vedstapel vid en annan årstid? Men i så fall har han kalhuggit bakom stapeln, för sikten är helt fri.

 5. Kulturchefen skriver:

  Fantastiskt! Undrar om jag kan inspirera grannens ungar när det är dags?

  • ByFånen skriver:

   Nu är det ju det, att stapla ved har aldrig varit min eller våra barns favoritsyssla. Inte ens med sådan inspiration, puls hugg och slag, vore det möjligt att få dem att kreera något som ens liknar den trivialaste formen av vedstapel. Vi håller oss till vedstackar ”på rus”. Jag hoppas du har bättre flyt med vedstapelhjälp.
   Och förresten är dom utflugna nu…

   Och vad glad jag är att någon kan göra så så fantastiska saker med enkla medel!

   • Karin skriver:

    Det kanske skulle funka med en liten vedstaplingstävling? Evig ära, diplom och en chokladkaka i pris. Eller nåt.

 6. Cecilia N skriver:

  Otroligt häftig vedstapel! Men som sagt: nänns man röra den för att elda upp den?

Kommentarer är stängda.