… så snart en ledig stund gifves…

Det är världsbokdagen i dag och man borde störta ut på stan med famnen full av bytarböcker. Eller nåt. Jag firar i stället i stillhet med en läsecirkelbok som jag återkommer till. Den ska vara utläst på onsdag och jag har 480 sidor kvar av 560, så jag vet vad jag ska göra i kväll.

Det här med tillgång till böcker är ju en rätt ny företeelse. Så här skrev en av de första fackliga företrädarna för metallarbetarna 1891:

”Kamrater! Vi sakna tillgång på litteratur, vi sakna skolor, och om vi ägde dessa skulle vi sakna tid till läsningen och om vi äfven ägde allt detta skulle vi likväl nödgas taga lärarens omdömen färdiga till föga gagn för oss. Därför skall våra fackföreningar vara de skolor där man hufvudsakligast får erforderliga kunskaper genom det fria tankeutbytet. I dessa skolor samlas vi så snart en ledig stund gifves och sysselsätta oss där med allt, som kan bli föremål för menskliga tankar.”

Man måste ha böcker för att kunna bilda sig en egen uppfattning om sakernas tillstånd. De olika fackföreningarna hade några böcker var, för utlåning till medlemmarna. 1892 slogs de ihop till Stockholms arbetarebibliotek, som fungerade som ett folkbibliotek. Man hyrde en nedlagd brödbutik i en källare i Gamla stan. Inga fönster, mörkt, kallt och eländigt, men de gamla brödhyllor fanns kvar, så man hade någonstans att ställa upp sina knappt 400 böcker.

1901 kunde man flytta till Norra bantorget och 1902 bildades Arbetarrörelsens arkiv, som sedan blev Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Där har det legat sedan dess, mitt i arbetarrörelsens klassiska kvarter.

Dess första chef, Oscar Borge, är en av mina idoler. Han var sötvattensbiolog, men kastade sig entusiastiskt över uppgiften att sortera upp i arbetarrörelsens historia och såg till att den dokumenterades för framtiden. Linnés sexualsystem visade sig vara förvånansvärt användbart inte bara för sötvattensalger utan också för fackliga och politiska urkunder. Hans sa: ”Om man gör lite varje dag, blir det med tiden rätt mycket gjort.” Så sant, så sant.

LO till vänster, Folkets Hus till höger och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i mitten.

Men nu är det dags för flytt. Efter 110 år ska arkiv och bibliotek flytta till Södertörn. Vemodigt, visst, men de nya lokalerna verkar praktiska och ändamålsenliga och det finns goda chanser att samverka med Södertörns högskola. Och böckerna finns kvar.

Det här inlägget postades i Böcker, historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på … så snart en ledig stund gifves…

  1. Skogsgurra skriver:

    Du kommer ihåg Johan? Hans sätt att säga ”Om man gör lite varje dag, blir det med tiden rätt mycket gjort” var ”Det är jämnan som gör det”.

Kommentarer är stängda.