Kampen går vidare

En röd tygbit kring en stolpe. En halsduk som någon tappat? Nej, bara lite rött tyg.

Och där borta, på gångbron över till Gondolen hänger ett rött skynke till, lite hotfullt ovanför stadshuset. Vad kan det betyda?

Och kolla här: en häst som deltar i samma folkrörelse eller protest eller vad det nu är.

Och här är några damer som knyter ett rött skynke kring nästa stolpe. Och samma sorts röda tyg hänger från från fönstret i byggnaden uppe till vänster. Hmmm… Måste fråga.

Guerilladamerna berättar att det handlar om en följdverkan av ombyggnadsplanerna för Slussen. Under kvarteren kring Mosebacke ska man spränga en stor bussterminal i berget för Nackabussarna. Det finns gott om plats för bussarna i dag, under Slussen, i direkt anslutning till tunnelbanan. Men där ska man bygga en galleria och då måste bussarna in i berget.

Många menar att vi redan har nog med gallerior, att bussterminalen blir opraktisk, att de långa bussarna får svårt att vända, att det blir långt för resenärer från buss till tunnelbana, att sprängningarna hotar värdefull bebyggelse och att hela projektet egentligen är onödigt om man ändå ska bygga tunnelbana till Nacka.

Rött skynke betyder protest. Undrar vad Benke tycker?

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Kampen går vidare

 1. Pettas-Karin skriver:

  Ett utmärkt sätt att demonstrera på! Jag fick genast en idé på hur jag skall visa min åsikt utan att säga ett ord i fortsättningen….

  Karin

  • Karin skriver:

   Ett signalsystem hemmavid, kanske? Gul pestflagg betyder: Röj upp och sanera i badrummet, or else…! Röd flagg betyder: argumentera gärna emot mig, men jag svarar inte för konsekvenserna! Grön flagg: Blommorna måste vattnas! Och vit flagg när man kapitulerar. T.ex för den där chokladtryffeln som jag verkligen inte borde ha köpt.

 2. Gunnel skriver:

  Hej! jag blev lite nyfiken på dig efter att ha läst din kommentar hos Pettas-Karin. Brevduvor flyger alltid hem. Det kvittar var de lämnas. De kan flyga på tävlingar från Tyskland och komma hem. Jag har kikat runt på din blogg och upptäckte att vi har en sak gemensamt….jag saknar nämligen helt lokalsinne. Trevlig kväll

  • Karin skriver:

   Hej Gunnel och välkommen hit! Spännande med brevduvorna. Det är kanske för att jag saknar lokalsinne som jag är så fascinerad av dem och fåglarnas förmåga över huvud taget att orientera sig i världen.

 3. Maj Korner skriver:

  Åh, jag såg två röda tygstycken inklämda mellan fönster och båge på ett hus vid Nytorget. Då förstår jag!

  • Karin skriver:

   Det lär bli fler! Såg någonstans att det kommer att gå lastbilar i skytteltrafik från sprängningarna under många år. All sprängsten måste fraktas bort, långt bort, för i Stockholmstrakten finns det ingenstans att lägga den. Och det handlar alltså inte om någon liten grotta: från Slussen bort till Katarina kyrka, vid Högbergsgatan!

 4. Kristina Lejdström skriver:

  Var det inte en hel del röda flaggor på Odenplan också?
  Men nu är det ändå en stor grop där man ska rota ett
  antal år. Gallerian kanske man lyckades stoppa men
  jag är inte säker. Man river glatt i den här stan till dess
  man inte känner igen sig längre. Så nog behövs det
  väldigt mycket röda fanor.

 5. Skogsgurra skriver:

  Utmärkt att kampen mot Monsterslussen går vidare – och intensifieras.

  Stadshuset har ju också andra problem. Tilltaget, att utan samråd med grannländerna, utnämna Stockholm till Capital of Scandinavia har lett till ett ganska frostigt förhållande till Oslo och Köpenhamn. Det tänker Stadshuset sätta ett stort P för i och med att den nya jätteskulpturen ute vid Fjäderholmarna realiseras med högsta prioritet.

  http://www.gke.org/pub/files/Stockholms%20new%20landmark.pdf

 6. Eva skriver:

  Tack för att du gav mig svar på frågan jag ställde mig när jag åkte tvåans buss längs med Katarinavägen igår, massor med röda tygstycken i fönstren! Bra protest!

  • Karin skriver:

   Precis under Katarinavägen kommer tjugo lastbilar om dagen att transportera sprängmassorna – under tio år!

   • Kulturchefen skriver:

    Det låter helt bisarrt. Alltså, man fattar ju att katedraler tog hundra år att bygga på medeltiden, men ett byggprojekt i modern tid som ska ta tio år … oj.

    • Karin skriver:

     Visst låter det helt galet! Jag kollade aldrig uppgifterna från guerilladamerna, men om det tar 15 år och 15 miljarder att bygga om Slussensnurran förvånar det ju knappast om det tar tio år att spränga ut ett lika stort område under jord. Men denna följetong lär ju fortsätta så jag återkommer nog i frågan.

Kommentarer är stängda.