April, april…

Någon som blivit lurad? Eller som genomskådat dagstidningens eller radionyheternas 1:a aprilskämt? Jag är dålig på sådant och i dessa bisarra tider är det rätt svårt att skilja på vad som är skämt och allvar. Det var nog bara tack vare att jag inte hade någon TV (på den svart-vita tiden) som jag inte gick på det där med att man kunde få färg-TV genom att montera en ituklippt nylonstrumpa framför skärmen.

Ett år hade DN en nyhet om att man skulle installera rullbanor i golven på bussarna i Stockholm. Chaufförerna hade tröttnat på att säga till folk att de skulle gå längre bak. Ingen gör ju det, men med det nya rullgolvet skulle chauffören bara kunna trycka på en knapp i stället och skicka alla passagerare bakåt. Jag började omedelbart fundera på olika säkerhetsproblem.

Ett av de mer omtalade aprilskämten är nog ändå BBC:s från 1976. I en av radiokanalerna berättade man om en ”Jupitereffekt” som skulle uppstå när  Jupiter och Pluto skulle rada upp sig i en sällsynt konstellation i förhållande till jorden, så att deras sammanlagda tyngdkraft skulle påverka vår gravitation. Vi skulle helt enkelt väga lite mindre under en kort stund. Och om man hoppade upp i luften klockan 9.47 på morgonen skulle man kunna känna en slags svävande känsla. ”Hoppa NU” sade radiorösten och folk hoppade. Strax efteråt fick BBC:s växel massor med telefonsamtal från alla som kunde meddela att det hade fungerat!

Det eleganta aprilskämtet bör ge en chansen att genomskåda det, om man bara tänker efter lite. Jag tror att BBC medvetet valde Pluto, dvärgplaneten, just för att det knappast kan ha någon betydelse var den lilla kulan befinner sig i förhållande till andra.

Jaha och nu har det gått flera timmar på denna 1:a april och jag har inte upptäckt ett enda aprilskämt!

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

31 svar på April, april…

 1. Skogsgurra skriver:

  Alarmerande uppgifter om kontrarevolution i Kina och att den skulle ha spridit sig till USA förekom på finanschattarna i morse.

  Googla ”Kina och problem”. John Galt försöker lugna världen. Vi får se hur det lyckas.

  • Karin skriver:

   Kontrarevolution i USA? Det vore intressant att veta vilken ideologi den stöder sig på. Måste Googla på detta.

 2. hyttfogden skriver:

  Ja just det, har inte genomskådat nånting! Alltså gått på nånting i Svenskan eller på Nättidningarna?

 3. Kicki skriver:

  Makens aprilskämt om att sälja jakträtt till turister så att de fick skjuta älg med paintboll på somrarna och dessutom använda reflexfärg som skulle ge trafiksäkrare älgar till hösten, tycker jag var riktigt bra. Dessutom nästan genomförbart.
  LCD-valla på skidorna var också rätt bra.

  • Skogsgurra skriver:

   Ja, det var ju riktigt bra! Fanns det i någon av tidningarna? Egentligen är det mer än ett skämt. En bra affärsidé, men som troligen kommer att stöta på en massa protester.

  • Skogsgurra skriver:

   Aha! Nu fattar jag. Så man kan knappa in rätt färg på vallan? Kanske till och med violett? (säkta)

   • Karin skriver:

    Fattar ändå inte LCD.

    Men paintbolljakt låter kul!

   • Kicki skriver:

    Jo, alltså, med flytande kristaller i skidvallan och rätt programmering så rättar sig vallan efter underlaget, även om skidföret varierar, vilket det lätt gör under nio mil.
    (jag glömmer aldrig dina gamla #€%&/ skidor som var vallade med en ljusstump och jag jag fick ärva)

    • Karin skriver:

     Aha! Borde jag ju ha insett.
     Men skidorna var ju prima virke, förstår inte varför du inte gillade dem. Glömde du att doppa spetsarna i hett vatten och sätta dem i spänn över natten så att de blev lite uppböjda? Eller hade du för stora konservburksringar som bindslen. Om man tog den mindre modellen (oftast grön i stället för röd) och vek den dubbel innan man spände fast pjäxan med den, kunde man köra störtlopp utför Klinten. Ack, jag borde ha lämnat med en bruksanvisning.

     • Kicki skriver:

      Min bardom måtte har varit värre än jag trodde. Ni undanhöll mig viktig informaton, och böjda skidspetsar, det trodde jag var ett modernt påfund.

      • Karin skriver:

       So sorry!

      • Skogsgurra skriver:

       Martin förstod aldrig detta med tidens gång och utvecklingen. Jag blev ivägskickad till ett scoutläger med ett tält från ca 1920. Det var råttätet och det saknades delar. Du var inte ensam i misären. Annars var han ju schysst. På sitt sätt.

    • Cecilia N skriver:

     ÅÅÅ! Så bra!

 4. margaretha skriver:

  Språktidningens runstensfynd, som avslöjar ordet hen (http://admin.getanewsletter.com/t/v/1_MTEyNTAzOTc2Mw==/) tror jag inte på!
  Margaretha
  som av naturen
  är misstrogen

  • Karin skriver:

   Vilket första aprilfynd! Kul läsning, bra upplägg, men det stupar på att ingen har tillfrågat runverket, (som ingår i enheten för Kulturvårdsstöd på Riksantikvarieämbetet) Deras jobb är ”att bygga upp kunskap om runinskrifterna och vårda landets runstenar”. Så en liten referens till dem hade gjort det hela mer trovärdigt.

   Tack för tipset, hade känts snopet att inte ha tagit del av ett enda dagsfärskt aprilskämt idag!

 5. Kulturchefen skriver:

  Jag som bor i bilkramarland tyckte att lokalradion lyckades bra med sitt mackuppror. Tjugo mackägare skulle halvera bensinpriset under en timme idag, som en manifestation mot marknadens storfräsare. Hemliga destinationer, för att folk inte skulle kunna köa i förväg. Ja, det var trovärdigt, faktiskt, i alla fall för mig som hade sista mars och inte första april i kalendern. Undrar om någon cirkulerade mellan mackarna för att lista ut vilka? Eller om det bara var jag som gick på det?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5046038

  • Karin skriver:

   Det bär verkligen trovärdighetens prägel, särskilt som det tycks handla om den fria republiken Jämtland. Men stackars dem som körde upp en massa bensin i fåfäng jakt på den billiga som inte fanns!

 6. Krönikören skriver:

  Jag gillade det där från 1976 – tänk att ha fått se alla hoppa! Helt underbart!

  Har inte heller läst något idag. Kan bero på att jag inte har haft tid att läsa någon tidning, varken på papper eller skärm. Däremot har knoddarna lurats en massa idag. Av skiftande kvalitet, kan jag tillägga.

  • Karin skriver:

   DN bekräftar idag att de inte orkade/vågade skämta i går. Men man redovisar några andra tidningars aprilskämt: Arbetarbladet hade en grej om försäkringskassans nya kampanj: ”Kan du bugga kan du jobba”. Buggspioner på pensionärsdanserna ska smygfilma för att fastställa arbetsförmågan hos de äldre. Och Corren i Linköping hade ett inslag om att bristen på förskolepedagoger nu ska kompenseras med pedagogiska dagishundar, som till exempel kan sniffa sig till när det är dags för blöjbyte p de minsta.

   Barnens skämt om lejon i köket (ganska kul) eller jätteont i huvudet (inte kul!) saknar jag idag!

 7. Eva skriver:

  Tycker min pappas skämt för länge sen var fint… det var när Alnöbron höll på att byggas. På förstasidan i Dagbladet, där han arbetade, hade han gjort ett montage som visade att bron som byggdes från två håll var felräknad, de båda halvorna var inte på samma nivå så man skulle bli tvungen att sätta en trappa på mitten – gångbro alltså. Folk vallfärdade och var upprörda!

  • Karin skriver:

   Den var bra! Och på den tiden var det ju inte bara att fixa till det i datorn.

  • Cecilia N skriver:

   Haha, den var bra.

   Min pappa var också flink med aprilskämt, även om de aldrig kom i tidningen.

   Ett år fick han alla(?) på jobbet med rågummisula att sätta på sig såna där blå plasttossor som han hade tiggt av företagssköterskan. Jo, för de hade bonat golvet med fel medel under natten så det kunde ske reaktioner med gummi …

   • Karin skriver:

    Skitkul! Alla var säkert rädda för att fastna i golvet och bli stående som statyer. Och rågummisulor… har dom kulturminnesmärkts, månne? Finns dom idag?

  • Örjan skriver:

   Undrar om han dagarna innan läst om Sandöbrons kollaps för annorlunda ”inspiration”
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Sand%C3%B6bron

   • Karin skriver:

    Oj, jag som trodde att jag hade lite koll på arbetsplatsolyckor, men denna hamnade verkligen i världskrigsskugga! Alnöbron invigdes dock 25 år senare.

 8. Nilla skriver:

  I vår lokaltidning skrev de att regeringen beslutat sig för att införa kinesiska, judiska, persiska medfleras helgdagar i vårt numera mångkulturella och moderna Sverige. Konsekvensen skulle bli kortare semester… Ett nästan farligt aprilskämt i dessa tider. Smånassarna hade ju kunnat löpa amok i tron att det var på allvar. Jag läste halva innan jag kom till ’utredaren Herman Scheisse’ innan jag kom på att det var 1 april.

  • Karin skriver:

   Är du säker på att det var ett aprilskämt? Jag tror jag läste ett liknande förslag (och inte var det väl för ett år sedan?) om att man ska ha rätt att byta ut semesterdagar mot valfri ledighet vid de helger man vill fira. Egentligen inte helt galet. Om julen saknar innebörd för någon men en annan högtid är desto viktigare.

Kommentarer är stängda.