Nytt nyord och ny religion

Månadens nyord enligt Språkrådet är Kopimi.  Det är en försvenskning av copy me, och kommer från fildelarkretsar. De som tror på fildelning är kopimister och har bildat ett trossamfund, som enligt konstens alla regler har registrerats av Kammarkollegiet. För att få registrera sig som trossamfund måste man uppfylla följande kriterier:

 • Trossamfundets ändamål  är att ha en gemenskap för religiös verksamhet där det ingår att ordna gudstjänst. Med gudstjänst menas också exempelvis sammankomster för gemensam bön och meditation.
 • Trossamfundet ska ha stadgar där ändamålet framgår. Stadgarna ska också innehålla bestämmelser om hur beslut fattas inom samfundet.
 • Trossamfundet måste ha en styrelse eller motsvarande organ.
 • Trossamfundets namn måste särskilja samfundets verksamhet från andras. Namnet får inte heller strida mot exempelvis goda seder eller allmän ordning.

Jag hörde en radiointervju med någon jurist på Kammarkollegiet som förklarade att vi har generösa regler här i Sverige för vad som ska betecknas som trossamfund, men om de där kriterierna är uppfyllda gör myndigheten ingen bedömning av religionens art eller innehåll. Att man är ett trossamfund ger en dock inte rätt att vara olaglig, betonade han.

Enligt kopimisternas hemsida är det så att ”kopimi är beteckningen på en livshållning, animerad av lusten till att kopiera och kopieras”. Animerad – se där fick man in lite andlighet.

Och: ”Remixande är en heligare typ av kopiering än den perfekta, digitala kopieringen, då remixande är korskopiering av en mångfald av information. Att kopiera eller remixa information som förmedlats av en annan person ses som en akt av respekt och ett starkt uttryck för acceptans och kopimistisk tro.”

Inte nog med det: ”livet som vi känner det uppstod med DNA- molekylens förmåga att duplicera sig”. Såatte…

Här är i alla fall deras symbol. Om man ser den på en hemsida är det fritt fram att kopiera innehållet. Och jag antar att det är fritt fram att lägga in den här utan att be om lov först.

 

Det här inlägget postades i Ord och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Nytt nyord och ny religion

 1. Musikanta skriver:

  Går det så går det! Man upphör aldrig över människors uppfinningsförmåga… Men i ordet ”gudstjänst” ingår ju ordet ”Gud” och var finns hen i kopimisttron? Vore också intressant att veta vem bönen i deras sammankomster riktar sig till. Av detta kan man väl också ana sig till vilken inställning till religionen i dess verkliga betydelse de som sitter i Kammarkollegium har…

 2. Karin skriver:

  Det har varit några vändor och våndor innan Kammarkollegiet godkände ansökan och man valde tydligen i slutänden att inte värdera det hela annat än rent formellt. Att ordet ”animism” förekommer är nog helt medvetet och det där som alluderar på en skapelseberättelse likaså.

  Vad jag undrar är om de räknar med någon form av gynnsam behandling, juridiskt, skattemässigt eller så. Som att ”kyrkkaffe” är momsbefriat och då kanske man kan starta lönsamma internetkaféer?

Kommentarer är stängda.