Jag har också gjort en opinionsundersökning

Stadshusmajoriteten har presenterat en så kallad opinionsundersökning som man beställt om Slussen. Resultatet presenteras som ett starkt stöd för ombyggnadsförslaget. Undersökningsföretaget Markör har frågat följande personer vad de tycker om ombyggnadsförslaget: 301 boende vid Slussen, 100 förbipasserande cyklister, 300 kollektivtrafikresenärer, 288 bilister som körde Stadsgårdsleden mot Nacka och Värmdö. Två tredjedelar tycker att det är bra.

Kolingsborgstårta

Men när jag kollade intervjufrågorna visar det sig att de tillfrågade inte fått något alternativ att ta ställning till och att kostnaderna för projektet inte berörs alls i frågorna. Inte heller ställs några frågor om man tycker det är OK med T-korsningar i stället för planskilda korsningar. Eller om man tror det kommer att funka med den branta stigningen som gör att många måste lita helt till hissar eller rulltrappor.

De har tillfrågats om de känner till Slussenprojektet och det svarar de ja på. Det tolkas som att de är insatta i frågan. ”De vet vad det gäller och de gillar det” är slutsatsen man drar i Stadshuset. Det undersökningen visar är på sin höjd att de som passerar, eller bor vid Slussen inser att området måste rustas upp på något sätt, vilket jag instämmer i.

De drygt 600 kritiska personer, som lämnade synpunkter efter besök på utställningen om Slussenombyggnaden är svårare att hitta liksom de 2000 namnunderskrifter och 1900 vykort som kräver att Slussen ska bevaras. Sammanställningen finns här. Fyra tusen fem hundra personer emot lösningen. Det får inga pressmeddelanden från Stadshuset.

Eftersom jag bor vid Slussen bestämde jag mig för att genomföra en egen enkät. Det började i lördags när jag gick ner och tittade på de utställningar och andra aktiviteter som ordnades av föreningen Bevara Slussen. Alla som jag frågade var fullt och fast övertygade att en renovering är att föredra. Så klart. Det var ju därför de var där.

För att få ett mer representativt urval har fortsatt mitt frågande varje dag sedan dess, femton, tjugo personer om dagen. När man resonerar med folk om olika alternativ och också tar med kostnaderna i bilden, blir resultatet ett helt annat än i stadens undersökning. ALLA tycker faktiskt att det är värt att vänta med beslut för att belysa renoveringsalternativet bättre och framförallt för att få möjlighet att bedöma kostnaderna för olika lösningar. Om jag fortsätter frågandet veckan ut ska jag nog kunna få ihop en ganska omfattande ”opinionsundersökning” där bortåt hundra procent av de tillfrågade är emot ombyggnadsbeslut på måndag.

Artiklar i DN idag och i SvD. Dessutom ytterligare en DN-artikel som jag inte hittar på nätet. ”Så fördes politiker och medborgare bakom ljuset.”  I ingressen står att Stadshusmajoriteten har anlitat reklambyråer, tystat tjänstemän och nonchalerat experterna. Sant eller ej? Det kanske man hinner reda ut om man väntar något halvår med beslut för att se över tänkbara alternativ till ombyggnaden.

Uppdatering: Här är artikeln på nätet:  ”Så fördes politiker och medborgare bakom ljuset.”

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Jag har också gjort en opinionsundersökning

 1. margaretha skriver:

  Räkna in mitt rungande nej till den huvudlösa ombyggnaden i din opinionsundersökning.
  Visserligen bor jag numera 40 mil ifrån Slussen, och mina bevekelsegrunder är delvis nostalgiska (rör inte min barndoms Slussen!).
  Margaretha

 2. Karin skriver:

  Det är riktigt kul att vara opinionsundersökare. Och lättare än jag trodde att få de svar man vill ha. Hittills har en enda person (av c:a 60 sedan i lördags) sagt att han tycker ombyggnadsförslaget är bra. När jag undrade vad han jobbar med lät han mig förstå att det var något jag inte hade med att göra. Man blir ju nyfiken. Men Sten Nordin var det inte, honom skulle jag känna igen.

 3. Eva skriver:

  Nej nej nej till det idiotiska och dyra förslaget, svarar jag… hur kan de borgerliga politikerna hantera frågan så uselt. faktiskt oärligt

  • Karin skriver:

   73 eller 74 mot ombyggnadsförslaget 1 för. Jag börjar tappa räkningen lite, men det är en bit över sjuttio personer som jag hunnit fråga hittills. På tunnelbanan, i busskön, i glasögonaffären, på Konsum, vid blomsterstånden på Slussplan – det är förvånansvärt lätt att komma in på Slussenfrågan i de här trakterna. Vill man få igång en liten diskussion är bästa stället framför de stora tavlorna med tre olika alternativ, som finns strax intill strömmingsvagnen. Snart kommer nog Stadshuset att skicka dit motdebattanter om de får reda på vad medborgarna har för sig där.

   Nej, jag glömde ju en anhängare: han som stod och såg på förslaget till ombyggnad av Slussen, nere på Slussplan, och sade att det ser ju jättefint ut, men borde man inte dra den här motorleden rakt igenom Gamla Stan i stället, det blir ju en omväg om man ska köra längs Skeppsbron. ”Men Slottet då?” invände jag ”Slottet står ju i vägen”. ”Äsch” tyckte han, ”det går säkert att lösa”.

 4. Skogsgurra skriver:

  Jag tror att du lätt kan få ihop ett gäng som kan sköta opartisk information där nere vid strömmingsvagnen. Men akta dig så inte dom vanliga kramarna smyger sig in. Dom som alltid ställer upp när det ska protesteras. Akta dig också för dom som bara tycker att man inte ska röra slussen. Och dom som bara drar fram nostalgi. Sådana argument håller inte i dag.

  Det som gäller är framför allt vad de olika alternativen faktiskt kostar – all inclusive – så att säga. Den där trappan är jag väldigt skeptisk mot. Den blir mycket, mycket jobbig redan vid barmark. Klättra fyra våningar går väl an för ungdomar, men inget som vi lite antika och gistna vill hålla på med. Rulltrappor på båda sidorna kan vara en lösning. Visas några sådana i förslagen?

  Att hålla den isfri på vintern kräver värmeslingor. Fungerande. Bara driften av alla hundratals kvadratmeter värmeslingor kostar ganska mycket energi – Stadshuset miljötänk igen!?

  En av dina döttrar vet hur sånt här ska skötas. Kanske båda. Sätt igång! Gör något!

  Tala om för Stadshuset att det är aldrig för sent att ge upp.

  • Karin skriver:

   Jo det finns förslag på rulltrappor och hissar. Men det är ju rätt driftosäkert. Gick just uppför rulltrappan vid T-banan som återigen har ett driftstopp. Idag klarar man att gå uppför Slussenslänten och man kan välja mer eller mindre branta lösningar, med eller utan trappor. Med i det nya förslaget verkar det inte finnas något med långsam stigning.

 5. Miss Gillette skriver:

  Men vilka är det då som till varje pris vill driva igenom nybyggnad? Måste ju vara nån som vill göra sig odödlig på detta sätt.

  • Karin skriver:

   Ja, eller något slags kollektiv nervositet, tror jag, som till sist resulterar i att man väljer en världsberömd arkitekt, för då måste det ju bli bra, eller hur? Problemet är bara att man valde en arkitekt som är bra på spektakulära monoliter, skyhöga hus i Abu Dhabi eller New York, men såvitt jag vet har han aldrig utmärkt sig med några trafikplanerartalanger. Mer om detta i morgon.

Kommentarer är stängda.