Bikini och sprängda atomer

Idag fyller bikinin 65 år. Först ritade Jaques Heim en minimal baddräkt som han kallade Atom, för att den var så liten.

Sedan gjorde ingenjören och sedermera baddräkts-designern Louis Réard en ännu mindre variant som han döpte till bikini, efter Bikiniatollens sprängda atomer. Det var där USA utförde sina kärnvapen- prov.

Minibaddräkten presenterades den 5 juli 1946 och väckte stor uppståndelse. Det var omöjligt att hitta en fransk modell som var villig att ta på sig det vågade plagget. Lösningen blev i stället att Réard hyrde en nattklubbsdansös, Michelle Bernardini, från Casino de Paris för uppdraget.

Sedan dröjde det innan bikinin slog igenom. I USA blev den accepterad kring 1960. I Spanien fanns bikiniförbudet kvar långt in på sextiotalet.

Bikinihistorien har en mörkare sida. Att använda namnet på de utsatta ögrupper som förstörts av kärnvapentester skulle förhoppningsvis inte kännas naturligt idag i baddräkts-sammanhang. Moruroa-outfit, hur låter det?

På den här bilden ses vätebomben Bravo detonera över de nordvästra delarna av Bikini-atollen. Bravo var tusenfalt kraftfullare än de bomber som fälldes över Hiroshima och Nagasaki. Den orsakade stor förödelse och spred radioaktiv aska över stora områden, inte minst över bebodda öar i Stilla Havet. Många av dem är fortfarande obeboeliga.

Det här inlägget postades i Debatt, Ord och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.