Liv och dikt

Två Lisbeth Salander look-alikes hejdade mig utanför Södra Teatern och frågade efter Samirs Gryta.

– Sorry, tjejer, den finns inte i verkligheten, sade jag, den finns bara i Salander-böckerna.

De var så ivriga och det var trist att göra dem besvikna. Samirs Gryta är Mikael Blomqvists favoritrestaurang i Stieg Larssons böcker om   Lisbeth Salander.

De stirrade klentroget på mig med svartkantade ögon.

– Mäh! Klart att den finns! Det var ju där Blomqvist nästan blev skjuten!

Turisterna letar sig till Salanderland kring Mosebacke och det gäller det att ha en karta över Södermalm till hands, för att kunna peka  ut Fiskargatan, Tavastgatan och Lundagatan.

Jag skulle vilja tipsa alla Salander-fans om en av förebilderna till den anarkistiska Lisbeth. Hos henne finns ett eko av en annan stark och egensinnig flicka, som kom till i skuggan av andra världskriget och vars författare också misstrodde lydnad, anpassning och konformitet. Att Salander är en sentida Pippi Långstrump har noterats av många, men parallellerna är fler än man först anar. Här har jag tagit upp några av likheterna.

Det här inlägget postades i Att läsa, Att tolka, Böcker. Bokmärk permalänken.

2 svar på Liv och dikt

  1. skogsgurra skriver:

    Rubriken ’Liv och dikt’ lockade. Det var närmast likheten med Piratens skröna ’Dichtung und Wahrheit’ som väckte intresset.

    Ledsen att jag inte är så bevandrad i Larssons eller dom andra deckarsensationerna. Har inte blivit av. Och numera märker jag att jag tydligen är dinosaur även när det gäller deckare. Intressanta reaktioner när man träffar människor i olika länder. Dom kan inte förstå att det är så illa.

    Men jag ramlade in i något som tog tag en gång i vintras. En tjej – ungefär som din illustration – som dödades av sin far (som hon för rätt länge sedan eldat upp) och som, trots att hon var död, kom igen och fixade det på nåt sätt. Det var tydligen Lisbeth. Dina paralleller är intressanta. Jag känner till Pippi mycket bättre än Lisbeth. Men nog verkar det som det finns goda skäl att jämföra dem.

  2. Karin skriver:

    Kan med fördel fungera som sällskapsspel. Finn femton likheter eller nåt. Ta bara Pippi i Söderhavet. Lisbeth far iväg till någon motsvarande ö (karibisk tror jag) och blir vän med lokalbefolkningen. Och så dyker det upp skurkar, osv. Precis som i Pippiboken.

Kommentarer är stängda.