”Det är en illusion att tro att man kan möta krav på social rättvisa med våld och militära maktmedel”

Rubrikens citat är från Olof Palmes tal på Broderskaps kongress i Gävle, den 30 juni 1965.

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek finns Olof Palmes arkiv med artiklar, brev, tal, promemorior och bilder. En del av materialet har digitaliserats och på en särskild webbplats kan man bland mycket annat läsa Gävle-talet, då Palme första gången offentligt kritiserade USA för deras krigföring i Vietnam.

Det finns i såväl i handskrivet original som på talpapper i A5-format, med handskrivna korrigeringar och som det trycktes i tidningen Broderskap. Det är ett bra tal. Han för  övertygande resonemang för självbestämmande, mot kolonialism. När han så under en lång stund pläderat välformulerat och engagerat om viktiga principer, som  åhörarna utan vidare kunde skriva under på, då kommer det mot slutet av talet en inskjuten bisats: ”för det är ju om Vietnam jag talat”.

Olof Palmes arkiv finns huvudsakligen i Stockholm, men delar av det förvaras i arkivets fjärrdepå, främst den stora kondoleanssamlingen och en mängd gåvor.  Eleganta och exotiska presenter från alla hans resor, men också små personliga gåvor från personer som helt enkelt bara ville uttrycka sin uppskattning. Stickade mössor, någon vacker tennskål, små keramikfigurer eller ljusstakar.

Det här inlägget postades i Debatt, Ord. Bokmärk permalänken.