Lite mer urringat, tack

Roligt och klokt (som vanligt) på Ketchupmammans blogg, denna gång om kläder för kvinnor och män. Att vi upprörs över att flickkläder görs mindre bekväma än pojkkläder, men att vi kvinnor sedan som vuxna glatt och villigt tar på oss rörelsehämmande kläder och skor.

Jag håller med om allt, men skulle vilja göra ett litet tillägg. För även om männen oftast har mer att välja på av bekväma kläder och skor, kan det vara lite synd om dem i vissa lägen. På formella fester, till exempel. Jag har alltid tyckt att det ser ut som om karlarna har det väldigt svettigt i sina frackar på Nobel-festen.Tänk vad skönt det vore för dem att kunna ha något urringat i stället! Och tänk vad det skulle jobbas på gymmen inför festen om karlarna fick visa upp sina överarmar.

Modetidningarna skulle få helt nya områden att fördjupa sig i. Bör det vara vaxad bringa eller ej? Blir det inte lite naket utan halsband? En dekorativ guldlänk, kanske? Hur ser den perfekta handväskan ut och ska männen bära högklackat? Lågskor för både män och kvinnor?

När jag ritade den här festklädda killen slog det mig att han ser lite utsatt och skyddslös ut. Kanske det är ändå motsatt väg vi ska gå. Flicka i frack? Gärna någon moderniserad, bekvämare variant.

Det här inlägget postades i Debatt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Lite mer urringat, tack

 1. Kicki skriver:

  Ja kostym verkar ju rätt praktiskt, i alla fall kavajen med alla fickor.

 2. Emma Frost skriver:

  När jag kikade runt på nätet efter obskyra sömnadsbeskrivningar från 1800-talet så hittade jag http://runeberg.org/umganges/239.html

  Eftersom det handlar om hur man bör klä sig och om sömnadstekniker så läste jag det inte, men såg lite fina citat: ”Herrar tyckas ofta sakna färgsinne i ovanlig grad, att döma av deras klädsel.”

  ”…Jag såg någon gång i en tidning ett kvinnligt beklagande av att den höga hatten numera är nästan försvunnen. … Detta föranleder bl. a., att herrarne numera ej hälsa så vackert som förr, tyckte hon. Hon har tydligen rört sig bland herrar, som ej kunna hälsa…”

  ”Allt bjäfs, all grannlåt – stora eller många ringar, örhängen, fjädrar och diverse dingelidang – är tecken på okultiverad smak.”

  och så vidare. Det hela tycks vara fantastiskt (eller fruktansvärt) tidstypiskt.

  • Karin skriver:

   Helt underbar text! Till exempel: ”Det är ett komplett misstag att tro, att en arbetsdräkt ej är klädsam. En sotig maskinist t. ex. är i allmänhet trevlig att se – ofta är han så trevlig, att damerna vid hans åsyn gärna ville skrika av förtjusning.”

Kommentarer är stängda.