Uarda

Uarda-akademiens ordbok är en källa till stilla fröjd för alla språkintresserade. Den finns såvitt jag vet bara att köpa på Åkarps antikvariat och innehåller lingvistiska pärlor för alla tillfällen. Den kan också inspirera till egna nyskapade ord och definitioner.

Jag bläddrade lite i mitt sönderfallande exemplar i samband med nobelfesten och hittade en hel del relevanta begrepp. Här är några exempel: Ordet genital är t.ex inte vad ni tror utan ett festtal av en nobelpristagare, ofta med någon Euforism, vilket betyder uppspelt visdomsord. Möjligen kunde serveringspersonalen efteråt samla in några Dukument, alltså viktiga anteckningar på bordduken.

Bland gästerna fanns förutom pristagare och välkända ansikten också en och annan Vemeritus (sociologisk term för okänd pensionär), kanske någon Demeritus dvs förtidspensionerad professor eller Tjänis vilket i ordboken anges som klasskampsretorik för välsituerad person med höga inkomster. Och så naturligtvis vår blivande honung som termen för kvinnlig monark lyder.

Det här inlägget postades i Ord. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Uarda

  1. Ketchupmamman skriver:

    Åh, den är jag ju uppväxt med! Jag är till och med så gammal att man inte ens var tvungen att köpa den på antikvariat då…;-)

Kommentarer är stängda.