Vallokalerna är öppna till klockan nio i kväll

Om EU-valet har jag inte så mycket att tillägga. Det finns många informativa program i Sveriges radios P1, väl värda att lyssna på. De TV-debatter som bedömare menar varit ”ovanligt bra” tycker jag är svårare att gilla. Men TV:s satirprogram ”Herr talman” är alltid njutbart, om än lite skrämmande ibland.

EU-parlamentet, som en gång i tiden hade ungefär lika mycket makt som Nordiska rådet, har numera levlat till beslutanderätt över både lagar och budget, tillsammans med ministerrådet. Det är alltså en bra idé att gå och rösta, om man inte redan har gjort det.

I övrigt ägnar jag mig så gott det går åt det försenade vårbruket. Sporrad av framgångarna med mina basilikaodlingar tänkte jag att det kunde vara en bra idé att odla tomater också, eftersom de passar bra ihop med basilika.

Men jag hade liksom glömt bort hur det brukar bli. Det där med tomatodling är nog inte min starkaste gren. Plantorna fick tillbringa första delen av sitt liv på min balkong, som är inglasad och därmed har lite ont om pollinerare. Jag vet inte riktigt hur just dessa tomater vill ha det, men jag tänkte att det är bäst att jag gör en insats. Så jag tog finaste akvarellpenseln och borstade försiktigt först i en blomma på ena plantan sedan på den andra, sen på den första plantan igen osv. Med lite tur kanske jag kan få fyra tomater som belöning.

Och glöm inte att rösta, vallokalerna är öppna till klockan nio i kväll!

Det här inlägget postades i Att odla, Blommor och bin, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Vallokalerna är öppna till klockan nio i kväll

 1. hyttfogden skriver:

  Det ser ut som du redan har ett par små tomatkart på plantan, eller…är det knoppar?

  • Karin skriver:

   Jo ett par små kartar har det blivit på den ena plantan, vilket är den samlade skörden. Den andra verkar inte ha förstått vad jag menade med mina befruktningsförsök …

 2. Det var nog bra att du hjälpte till med pollineringen. Mitt i allt så fungerar det…
  Ja, snart vet vi mera om EU-valet.
  Här lär folk ha varit ivrigare än någonsin att rösta.
  Ja, som du säkert har tagit reda på så är Madeira autonomt och lite mera utvecklat självständiga än vad Åland är…de har mera att säga till om här än vad ålänningarna har att säga till om där.
  Har du hunnit måla boddörrarna redan?

  • Karin skriver:

   Ja, jag kollade och såg att Madeira fick sitt självstyre 1976, vilket jag nästan känner mig lite medansvarig till:) Jag jobbade på regeringskansliet då och det var täta kontakter mellan Sverige och Portugal, inte minst mellan kultur- och utbildningsdepartementen och en fråga som kom upp var just hur det funkade med Åland och hur det gått till när Åland blev finskt i stället för svenskt.

   Här regnar det så boddörrarna är omålade – än så länge!

 3. Ps.
  Ja, vi är ju lite holmtokiga som man brukar säga och självklart så måste det vara en självstyrande holme…

 4. Kicki Englund Frost skriver:

  Här har det troligen röstats mer än vanligt för här var det också röstning i en lokal fråga. Det gällde placeringen av en högstadieskola för 800 elever, ska den byggas i korsningen E-70 och riksväg 45 mellan älven och järnvägen. Debatten har varit stormig.

  Vad det gäller tomater så har jag, som vanligt, sått för många i ren tankspriddhet. Kommer inom kort, om du vill ha.

  • Karin skriver:

   Den skolan skulle jag nog inte skicka några barn till – låter både farligt och tråkigt!

   Om du vågar anförtro mig tomatplantor så är det klart att de är välkomna! Jag lovar att göra mitt allra bästa för att de ska trivas.

 5. Staffan Lagerström skriver:

  Jag skäms för mina landsmän. Syftar förstås på valdeltagandet. Vad är det med oss?

  • Karin skriver:

   Ja vad är det med folk? Det är ju superenkelt både att förtidsrösta och att rösta på valdagen. Och roligt! Och till och med rätt enkelt att ändra sig, om man tycker att förtidsrösten blev fel. Finns verkligen ingen ursäkt att låta bli att rösta.

   • Staffan Lagerström skriver:

    Mitt förslag: Nationer vars befolkning inte når 50 procents röstning fråntas alla rösträtter i EU. Dessutom ska landets alla EU-parlamentariker inleda varje dag med att 100 gånger skriva på svarta tavlan i stora sessionslokalen: ”Jag skäms för mina landsmän och lovar på heder och samvete att framgent göra allt för att få de lata, oengagerade och bekväma slöfockarna att rösta i nästa EU-val.”

    • Karin skriver:

     I princip en bra idé, men reformen behöver förfinas något. Jag tycker att det räcker med att de parlamentariker vars länder inte nådde upp till 50%-nivån får pudla på lämpligt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.