Ett tema i veckan, en temavärd i månaden

Nu tänker jag testa att skriva fredagstema. Det finns en grupp som skriver på gemensamt tema varje vecka och nu har jag slunkit med i den. Denna veckas tema är ”kontraster”. Jag blev lite nyfiken på hur det hela startade, så jag skrev till Musikanta (denna månads temavärd) och frågade. Hon hänvisade vidare till någon som kanske hade lite koll på temaveckornas historiska gryning, Annika Bohn i USA. Och det hade hon. Så här skriver hon i ett mejl:

Temat grundades av en svensk bloggare i USA som inte längre bloggar. Hon kläckte iden att vi borde börja skriva på tema i det så kallade ”Show and Tell” formatet. Det innebär då att vi ska VISA bilder och berätta om dem.  Numera är det många som bara har texter, men originaltanken var just detta med bilder och text. I början var vi ett litet gäng svenskar i USA och några få svenskar i Sverige som var med. Jag har kollat på min blogg  och vi satte igång i december 2007!!

Fredagstemat är alltså inne på femte året om jag räknat rätt. Inte illa i blogg-sammanhang! Jag återkommer under morgondagen med mitt skrivresultat. Det är ju lite kul med ”Show and Tell”, eftersom man vanligtvis brukar få höra ”Show, don’t tell” i skrivarsammanhang. Gestalta och visa det du vill skildra, i stället för att berätta om det. Här får man visa bilder och berätta och skulle man dessutom lyckas gestalta lite grann gör det säkert inget. De övriga fredagsbloggarna finns i högermarginalen. Jag har fortfarande problem med att hantera marginalen, så jag hänvisar tills vidare till Musikantas blogg, där man hittar både februariteman och övriga deltagare.

Det här inlägget postades i Att läsa, Att skriva. Bokmärk permalänken.