Det mörknar för Slussen

Sista dagen för utställningen om Slussens ombyggnad. Jane Morén uppmanar alla som kan att se den och att lämna synpunkter. Hon länkar till en SvD-artikel av en busschaufför som oroar sig för en oflexibel trafiklösning.

Det går att se utställningen på nätet också. Ta gärna en titt på den lilla filmen där en konstnär skissar fram den nya miljön med många cyklister, träd, flanörer, lekande barn och en trubadur som spelar med utsikt över vattnet. Suggestiva fiolstråkar och sköna pianotoner ackompanjerar de vackra skisserna. Man kan bli misstänksam för mindre.

Var finns beskrivningar av trafiken? Hur kommer det att se ut längs Skeppsbron? Nya Slussen blir en mörk och fuktig plats, otrevlig för fotgängarna, dålig för alla, skriver arkitekten Ulf Zettersten i Mitt i Södermalm den 14 juni. Kontakten mellan Södermalm och Gamla stan försämras och hur biltrafiken ska ta sig från Skeppsbron till Hornsgatan har ingen lyckts förklara för mig.

Och framförallt VAR finns de vackra illustrationerna av hur fint det skulle bli om man rustade upp och förbättrade den nuvarande lösningen i stället. Mer om de vilseledande skisserna finns här.

Det är något visst med planfria planskilda (hetereju, har jag fått mig påpekat) korsningar. Det tycker också de taxichaufförer och busschaufförer som jag pratat med.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Det mörknar för Slussen

 1. skogsgurra skriver:

  Du har helt rätt!

  • Karin skriver:

   Oj, det känns lite dramatiskt. Nu kommer jag att ligga sömnlös och fundera på innebörden av ”du har helt rätt”
   – För en gångs skull?
   – För att planfria planskilda korsningar är bra?
   – För att det verkligen mörknar för Slussen?
   – För att trafiken kommer att fungera sämre?
   – För att arkitektskisserna och filmen är katastrofalt Leni Riefenstahlsiga?
   – För att…?

 2. Eva skriver:

  Ja vad händer, var fattas besluten egentligen? I mörka fuktiga rum under Slussen dit vi vanliga inte har tillträde. Jag tycker det är en konstig historia hela denna Slussenombyggnad med så många turer att jag för länge sedan tappat tråden. Vilket kanske var meningen?

  • Karin skriver:

   Jo, det var nog meningen. Först presenterar man ett hårresande förslag med fula hus i hela synfältet, ett slags variant på Berlinmuren. Sedan plockar man bort de värsta och säger: Men nu då, nu blev det väl bra!

   Det blev det inte, men alla som bråkat börjar bli lite utmattade och många säger OK. Bättre än innan i alla fall.

Kommentarer är stängda.