Islossning

Sjön sköljer säger man i södra Dalarna, när isen går upp. Varje vår är det lika spännande. Ska sjön skölja tidigare i år? Det brukar ske i slutet av april. Om man har tur är man i stugan vid sjön just när det händer och då får man se de där första timmarna när vattnet är fritt och okoordinerat. Vågorna hoppar och skvalpar härs och tvärs och hela sjön ser bara uppsluppen och lössläppt ut.

I år ser det lite annorlunda ut än vanligt. Inga tjocka isvallar intill stranden som det brukar vara. I stället är det fritt vatten närmast land. Kanske för att marken aldrig hann frysa till? Snön kom tidigt i höstas med ett tjockt isolerande lager. Trots vinterns kyla har det inte varit tjäle, annat än under de renplogade vägarna. Kan det vara förklaringen till att det inte är sig likt vid sjökanten? För inte är det väl den nya dräneringen som är så effektiv?

Det här inlägget postades i Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.