Första gången …

Det finns trevliga så kallade bloggutmaningar, som många av mina bloggvänner deltar i. Jag är lite för gles och ojämn i mitt bloggande för att delta regelbundet, men jag läser gärna och kommenterar andras inlägg på olika teman som ”Skyltsöndag”,  ”Hoppa på tåget” och ”Fem en fredag”. Just ”Fem en fredag” handlar om minisjälvporträtt, där deltagarna får fem frågor om sig själva; ett slags text-selfies, alltså. Idag väckte frågorna minnen som gör att jag fick jag lust att göra ett gästspel. Här är frågorna och mina svar:

 1. Vad kommer du ihåg hur man gör, från ditt första jobb?
  Havregrynsgröt! Jag fick sommarjobb som barnflicka och allt-i-allo hos en familj i Sörmland och i jobbet ingick att laga frukost. Jag var 15 år och hade aldrig lagat havregrynsgröt och fick lära mig att det behövs salt i den för att den ska gå att äta.
 2. Vad kommer du ihåg från din första resa utomlands?
  Coca-cola! Familjen reste till Norge kring 1950 och då var Coco-cola förbjudet i Sverige, men inte i Norge. Brorsan och jag fick dela på en flaska. Det var stort!
 3. Vad kommer du ihåg från ditt första skolår?
  Att det var så långtråkigt att jag sökte upp en kattvind, längst bak i skolsalen. Där hittade jag en trave veckotidningar, avsedda för pappersinsamlingen. Sedan var det inte så långtråkigt i skolan!
 4. Vad kommer du ihåg från när du flyttade hemifrån?
  Jag tog tåget till Uppsala för att börja på universitetet. Det var byte i Krylbo och jag gick till rätt perrong och gick på tåget som stod inne. Jag var dock alldeles för tidigt ute och tåget, som jag gått ombord på, växlades efter ett tag in på ett sidospår. Jag upptäckte lyckligtvis misstaget och kunde gå tillbaka till rätt perrong och tåg. Jag tänker på det där ibland. Ett slags förebud om livets alla stickspår som jag hamnat på.
 5. Vilken var den första maträtten du kunde laga?
  Var det kanske den där havregrynsgröten?

Hur har ni det med minnen av första gången? Trevliga eller traumatiska?

Om man går till Elisa Matildas hemsida hittar man de andra bloggarna som deltar.

Det här inlägget postades i fredagstema, historia, kaoskordinator, Livet, Porträtt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Första gången …

 1. Margaretha skriver:

  Lusigt med den här sortens frågor — jag har ett utmärkt minne (än så länge), lite åt savanthållet, ändå har jag svårt att svårt att svara. Kommer ihåg för mycket, det tar för mycket energi att frilägga ett adekvat svar.
  Jag har kommit för tidigt till min gate, men inte när jag flyttade hemifrån, rusat in i planet som höll på att städas.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Jag hittar sällan bra svar på frågor som: Vilken är din bästa barndomsjul? Barndomsjularna följde ju samma mönster år efter år och flyter ihop till trevliga, stearinljusbelysta tillfällen med Kina-schack och presenter. Kanske lite motsatsen till din alltför goda minnesförmåga? Men just denna veckas frågor var för ovanlighetens skull lätta att svara på.

   Hoppas att det var rätt plan du rusade ombord på i alla fall och inte ett som var på väg in i hangaren för natten!

 2. Kicki Englund Frost skriver:

  Nää, jag har förträngt alla första-minnen, osäker och ängslig och jag har en känsla av att jag stått i ett hörn och försökt bli osynlig.
  Däremot minns jag delar av kurser, jobb och utbildningar, när jag blivit lite varm i kläderna så att säga. T ex kommer jag ihåg att en lärare på en sjukvårdsutbildning sa att hjärtat tre elektriska retledningspunkter heter Hiskabunten, Atrioventicularknutan och sinusknutan, men det behöver ni inte komma ihåg sa hon. Hur kan man inte komma ihåg ett sånt ord som Atrioventicularknutan!?

  • Karin skriver:

   En underskattad pedagogisk metod, det där att säga: det här behöver ni inte komma ihåg! Och visst är Atrioventricularknutan ett vackert ord, värt att lägga på minnet.

   Själv tyckte jag det lät lite krångligt när jag diagnostiserades med supraventrikulär återkopplingstakykardi, där av allt att döma även hiskabunten var inblandad. Men det löste sig smidigare än jag befarat.

 3. Brorsdottern skriver:

  Första gången jag åt chips som jag kommer ihåg var hemma hos er, eventuellt i Uppsala? Jag trodde chips var en indisk specialitet om du hajjar…en indisk hand gav mig skålen. Eventuellt har jag rört ihop allt men detta är vad jag tror att jag minns.

  • Karin skriver:

   Uppsala är rätt och indisk hand är rätt. Chipsen är mycket sannolika. Om jag minns årtalen rätt innebär du att din barndom var chipsfri ända tills du var 5-6 år!

 4. Pingback: Fem en fredag v. 15: Roliga frågor - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.