Änglar

Änglar är Musikantas sista lördagstema i november. Här har jag försökt reda ut arbetsfördelningen mellan de mäktigaste änglarna, alltså vem som är vice VD, vilka som sitter i ledningsgruppen och vem som har ansvar för kommunikation och PR.

9054Änglar finns i ju alla tre så kallade abrahamitiska religioner, alltså i judendom, kristendom och islam. Det är ett område med otroligt komplicerade hierarkier och det vimlar av småänglar och nästan-änglar. Det är mycket som är lika i de tre religionerna, till exempel ärkeänglar som Mikael, Gabriel och Rafael. Gabriel var ju till och med den som dikterade Koranen för Mohammed.

Men när det gäller den fallna ängeln Lucifer skiljer sig kristendom och islam åt. Lucifer är den vackraste ängeln, ljusgestalten, som vågade trotsa gud och som blev portad från himmelriket och förpassad till helvetet.

Eftersom änglar inom islam aldrig skulle komma på tanken att trotsa gud är den islamska motsvarigheten, Iblis, inte en fallen ängel utan en djinn, en varelse som gud skapat av eldflammor. Djinnerna kan vara lite av varje; de kan vara snälla och fromma, eller otrogna anhängare till Iblis, onda typer.

djinn

Djinnerna är populära i dataspelsvärlden eftersom de kan ta spelaren ur olika knipor. Det här är en djinn som hjälper hjälten Saladdin.

De har övernaturliga krafter och kan ta sig olika skepnad och kan alltså hjälpa människorna och kämpa på det godas sida. Och här tycker jag mig ana en likhet med våra olika nordiska väsen, vättar och underjordiska varelser som man trodde på tills ganska nyligen.

Som i en berättelse som man kan läsa i medlemsbladet för Johan-Olov- sällskapet. Det kom med posten i går och här finns berättelser om livet på bruket och slitet i smedjor och hytta. En av novellerna heter Oknytt och det är just sådana där små övernaturliga väsen som djinnerna. Deras karaktär växlar, men de ger gärna ett tjuvnyp om de tycker det finns anledning till det. Hustomtarna, eller vättarna hör hit, de som vakar över husdjuren och hjälper en med sysslorna.

slaggstänk 2015I Johan-Olovs novell får vi veta att det var olycksfall och elände i den övre smedjan i Högsfors. Eldsvådor och krånglande blåsbälgar.

Där basade gubben Wivägg, som fnös åt allt vad skrömt och vidskepelse heter, trots att han var från Värmland. Men en dag hittades han död. Han hade fallit i en slagghög och brutit nacken ”och sen var det alldeles som det var slut med olyckorna”.

I den nedre smedjan fanns Pelle Stadig. Han trodde på smedtomtarna och ordnade det trivsamt för dem. Han pratade ”med allehanda för oss icke synliga väsen” och bjöd dem till och med på mat. De andra smederna drev med honom, men han förklarade bara att det där med mat var inte så viktigt, det handlade om den goda viljan och förståelsen, som gör de osynliga välvilligt stämda. Precis som man ska handskas med djinnerna!

Tack Musikanta för novemberteman! Nu tar Anna över. Och här finns de övriga lördagsbloggarnas änglaskaror: Olgakatt Helena Karin på Åland  Gnuttan  Livsrummet Musikanta Pysseliten Tove  Anki  Anna Noton Music  Pensionären på ön Klimakteriehäxan Min natur

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, historia, Lördagstema, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

33 svar på Änglar

  1. LupusLupus99 skriver:

    ”Änglar” eller?
    http://www.youtube.com/watch?v=XDgx2C1ltm4

    Samt en av de kanske mest kända änglalåtarna som gjorts?
    https://www.youtube.com/watch?v=lUCdDzfEsF4

  2. olgakatt skriver:

    Och, simsalabim, så blir Lucifer Lucia! I fablernas värld blir allt möjligt, minsann. Bland djinner och demoner eller änglar finns en av mina favoriter, Lilith!

  3. Tove Olberg skriver:

    Läst! Smilbanden möter tanken, och jag är nöjd, ditt inlägg samt kommentarer .
    Länken till förra änglagärningar och Johan Olovs novell – allt faller på plats – för en stund åtminstone.

    • Karin skriver:

      Ja allt faller på plats, tills nya rön och berättelser ställer allt på ända igen! Och väl är det för annars skulle det ju kunna bli lite långtråkigt.

  4. Tove Olberg skriver:

    Din header passar bra på dagens tema.

  5. Karin på Pettas skriver:

    Tack för det! Jag var inne på att skriva om änglarna i mera informativ anda men det kändes inte så. Men här hittar man den delen idag.
    Slaggstänk ger ett stänk av hur man upplevde naturväsen förr.
    Kanske nu också? Vad vet jag?
    Trevlig advent önskas!

    • Karin skriver:

      Mina kunskaper är inte så gedigna på det här området, så jag välkomnar förstås kompletteringar eller andra infallsvinklar!

      Men jösses, redan advent! Då ska jag genast gräva fram adventskransen till ytterdörren. Trevlig Pettas-adventshelg!

  6. Två änglar hos mig blir tre innan mörkret faller.

  7. Anna/notonmusic skriver:

    Vetenskapsperspektivet är alltid lika spännande! Det är verkligen en hel värld som öppnar sig om man går in och gräver lite djupare. Och änglar är inte bara de där små knubbisarna som sagt… Och de fallna änglarna blir man ju väldigt nyfiken på… Lite som Luke Skywalker i Star Wars!

    • Karin skriver:

      Ja det skulle inte förvåna mig om det finns en koppling. När man börjar följa Luciferspåret hittar man allt möjligt spännande! Hans brott var ju att han tänkte självständigt och hade en egen åsikt!

  8. hyttfogden skriver:

    Vem är det dom mjölkar kon? Jag har letat efter någon kommentar i Slaggstänk
    men hittar ingen.

  9. hyttfogden skriver:

    Uj, vem är det som …. ska det va…

    • Karin skriver:

      Pigan lär heta Aminoff i efternamn, och det är på Storön som det mjölkas. Jag tror att huset i bakgrunden är Masapers, alltså grannhuset vid Karlshem. Men lite god vilja kan man kanske skymta Karlshem, eller i alla fall taket på snickarverkstan till vänster.

  10. Musikanta skriver:

    Jag väntar med att skriva om Änglarna tills jag läst alla inlägg. Det ena bra och trevliga efter det andra. Så bra att du skrivit lite om historien kring dessa och på ett så utomordentligt enkelt och lättfattligt sätt. Jag kan bara länka till dig i den frågan! Själv har jag förstås googlat med tyckte det var väldigt invecklat med alla inblandade änglar och djinner.
    Bra att jag fick veta vad det är också så jag kan följa med när barnbarnen spelar dataspel.
    Ingrid

    • Karin skriver:

      Det är väldigt komplicerat och det ändrar sig dessutom hela tiden, i alla fall de första århundradena av vår tideräkning. Men visst är det fascinerande att de tre monoteistiska religionerna är så lika. Att Jesus anses vara en framstående profet inom islam, till exempel!

      Och gissa vem som har födelsedag idag? William Blake! Hade jag kommit på det innan jag skrev inlägget hade det nog blivit ett Blake-inlägg. För där snackar vi verkligen änglar och demoner!
      änglar

  11. LupusLupus99 skriver:

    Detta kan möjligen med ”lite” fantasi sorteras in under änglatemat.

  12. Agneta skriver:

    Änglar finns i åtskilliga skepnader i konsten genom tiderna.
    Ett litet, litet, litet axplock:

    Fra Angelico. Målad 1431–33.
    »Ärkeängeln Gabriel vid bebådelsen.« Tempera och guld. Finns i Detroit.
    http://www.wga.hu/art/a/angelico/13/021annun.jpg

    Agostino di Duccio. Gjord 1457–61. Finns i Perugia
    Änglar som spelar luta och tamburin. Marmor.
    http://www.wga.hu/art/a/agostin/perugia3.jpg

    Caravaggio 1602. »Matteus och ängeln«
    En målning avsedd för ett kapell i Rom, men blev refuserad. Den köptes av någon och hamnade till sist i Berlin där den blev förstörd under andravärldskriget. Finns endast foto av den i svartvitt. Ängel hjälper Matteus att skriva.
    http://www.wga.hu/art/c/caravagg/04/25conta.jpg

    Hugo Simberg. »Sårad ängel« 1903.
    En av Finlands mest kända målningar.
    http://www.ateneum.fi/sv/audioguide-till-ateneums-samlingar

    Antonello de Messina. Målad1475–78.
    »Den döde Kristus tas om hand av en en ängel.
    Finns på Pradomuseet i Madrid
    http://www.wga.hu/art/a/antonell/dead_chr.jpg

    Jan van Eyck. »Sjungande änglar« 1427–29.
    (I sig ser de ju ut mer eller mindre som vanligakörsångare)
    Del av den fantastiska altartavlan i katedralen i Gent.
    http://www.wga.hu/art/e/eyck_van/jan/09ghent/1open2/u2singi2.jpg

    Jean Fouquet. Målad på trä cirka1450. Högra delen av en diptyk.
    »Maria och barnet omgivna av änglar.« Finns i Antwerpen.
    http://www.wga.hu/art/f/fouquet/1panels/madonna.jpg

    Mathias Grünewald. Målad cirka 1515. Finns i Colmar.
    »Konsert av änglar.«
    http://www.wga.hu/art/g/grunewal/2isenhei/2view/2view1c0.jpg

    • Karin skriver:

      Oj, tack för änglaskarorna! Jag hittade din kommentar först nu. Det verkar som om mitt bloggprogram lägger kommentarerna i väntrummet för granskning om det är många länkar i dem.

      Fantastiska konstverk du har hittat!

    • Karin skriver:

      Så fascinerande, den målningen! Och hos Olgakatt kan man läsa om tillkomsten och de modeller som han målade efter. Mycket gåtfull bild!

  13. En gång i min ungdom jobbade jag tillsammans med Östblom, en man som som trodde både på tomtar, Jesus och Stalin. Det du.

  14. Anki skriver:

    Spännande och lärorikt! Var inne och läste om änglar lite så här som du, men är glad att du gjorde jobbet! Intressant läsning… tack för det… hustomtar och vättar, de är alltså i själva verket djinner!

Kommentarer är stängda.