Skräp

plastpåseNär jag för några år sedan återvände till de trakter i östra Kenya, där jag arbetade som ung, var jag förvånad att allt var sig så likt. I byarna, en bit inåt landet från Mombasakusten, såg det ut ungefär som då. Samma slags hus, samma slags kläder, khangas och kitenges, samma fnittriga ungar som kiknade av skratt när jag försökte prata swahili med dem. Men en sak hade tillkommit: mängder med plastpåsar överallt, längs vägarna och i byarna.

Förr bar man hem det man handlat i papperspåsar, eller i tygkassar, ofta sådana där nätkassar som min farmor brukade ha i handväskan. Nu används tunna prassliga plastpåsar till allt, påsar som blåser iväg och samlas i drivor längs vägarna.

På håll kan det se ut som solkiga snödrivor i mars. Eller som lövhögar om det är de bruna och svarta plastpåsarna som dominerar.

Skräpiga vägkanter är ju inte det första man fotograferar när man är ute och reser. Därför hittar jag ingen bättre plastpåsbild än den här. Den här kvinnan har i alla fall lagt det mesta av sina inköp i en tygsäck som hon bär på huvudet och i handen har hon en plastpåse med lite lättare saker.

Hur ska det gå med vår jord om vi inte förbjuder plastpåsar, undrar jag. Eller plast överhuvudtaget, som riskerar att hamna i naturen. Klotet kvävs. I haven driver hela plastkontinenter omkring; fiskar, fåglar, sköldpaddor och andra djur dör av det.

sköldpadda inplastadDen här stackars sköldpaddan har jag letat upp på nätet (bilden har cirkulerat lite varstans, bland annat på Facebook). Den fastnade i ölburksförpackningen som unge och så gick det som det gick.

Det finns många fler och väldigt otäcka bilder av olika djur som dött av skräp som tanklösa personer hivat i havet. havet horisont

Havet är inte så oändligt som det ser ut som och känns som. I ett fotomontage har fotografen Markus Johansson illustrerat detta. Vid strandkanten sitter ett barn och lyfter upp havsytan så att man ser skräpet inunder. Tankeväckande bild. Min enda invändning är att det egentligen är bra mycket värre än de PET-flaskor som visas på fotot.

Det är förstås inte bara i Östafrika och till havs som det är ett problem. Det slängs för mycket på fel ställen överallt, inte minst här i Stockholm, där vi ännu inte fått igång en ordentlig sopsortering. Man får knalla iväg med det man kan, dit det går. En intressant utveckling är att de stora klädfirmorna börjar inse att det kan vara lönsamt att återanvända gamla kläder. Vi börjar närma oss ”peak cotton”, den punkt där det blir svårt att producera med bomull än idag. Såväl gamla kläder som som lakan är därför inlämningsbara. På H&M (och kanske på andra ställen också, men det har jag inte kollat) får man en rabattkupong när man lämnar in sina gamla kläder. Gör det!

Olgakatt står för lördagsteman i januari och idag är temat alltså Skräp. Här finns övriga lördagstemabloggare: Bildbloggen, Gnuttan  Helena  Karin på Pettas Livsrummet Malin musikanta Olgakatt, Pysseliten, Spanaren, Stenstugu, Tove 

Det här inlägget postades i Debatt, Lördagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

35 svar på Skräp

  1. Musikanta skriver:

    Var det inte någonstans i USA som man tänkte förbjuda plastpåsar? Jag, som var barn före plastpåsarna kommer inte ihåg att det var något besvär med att bära hem varor från affären. Stora väskor och tygpåsar hade folk med sig när de handlade. Papperskassar kunde ju användas överallt och inte bara i livsmedelsaffärer. Kläder är ju i allmänhet mycket lättare än matvaror.

    Ni är dåliga som sagt i Stockholm på att sortera! Jag får dåligt samvete varje gång jag hälsar på hos Mirren och får slänga plast, glas och metall direkt i soporna. Här hemma sorterar vi allt sådant.
    Intressant rapport från Kenya.
    Ha en skön söndag önskar
    Ingrid

  2. Karin skriver:

    Jo, jag tror det var USA. Där har det ju aldrig riktigt slagit igenom med plastpåsar utan man bär hem varorna från snabbköpet i stora papperspåsar utan handtag. Dvs man bär ut dem till bilen (eller får hjälp) och kör hem dem. Annars är det nog på tal lite varstans. Hoppas det inte stannar med bara prat.

    Ja, det är ju konstigt att man inte kan få till sopsortering här i stan. Glas kan man ju bli av med i glasigloos, men metall är värre. Och återvinningsstationerna har snåla tider och kräver bil. Vi brukar ta allt svårslängt i bilen och slänga i Avesta när vi åker till landet!

    • Cecilia i Houston skriver:

      Mja, plastpåsar har definitivt slagit igenom här i USA, åtminstone på de platser där jag har handlat matvaror sedan 2001… Det beror förstås på butik och stat, men de handtagslösa papperskassarna är inte så vanliga längre.
      För egen del så handlar jag en del på Whole Foods och den lokala Texas varianten Central Market (fantastisk kedja!) och ibland på Randalls som liknar Safeway´s (Ica) och Target som jag nog skulle likna OBS (finns OBS fortfarande?). Randalls och Target strösslar med plastpåsarna, fast på min närmaste Randalls kan man få papperpåsar. På CM packar man i plast eller papper (superbra papperspåsar, tjocka med handtag, dvs bra att förvara återvinningen i) och på Whole Foods packar man bara i papperspåsar (lika bra som de på CM) för man slutade helt med plastpåsar för två-tre år sedan (fast man kan fortfarande köpa sin frukt i plastpåse). Vi, och många andra, tar med kassar till affären (typ tygkassar, våra är gjorda av återvunnen plast) och på WF får man rabatt per kasse man tar med sig. Många klädaffärer använder papperskassar.
      Återvinningen är inte alls som jag skulle önska att den var, men bättre än den varit. I mitt (bostadsrätts-)hus hämtas papper, kartong, metall, aluminium och plast (#1 och #2, vilken jag tror är samma som hårdplast i Sverige, #5, #7) en gång i veckan. Jag tror att samma gäller för de som bor i radhus eller villa. När vi bodde i hyreshus fick vi åka till återvinningen vilket är lite meckigt. Just är jag sur för bolaget som hämtar vår återvinning vägrar helt plötsligt att ta hand om glas… bilen blir åter igen en förvaringsplats. Återvinningspolicyn på mitt jobb är värdelös, något bättre på min mans jobb.

      • Cecilia i Houston skriver:

        Det finns förresten redan plastpåsförbud på många platser, men det är på lokalnivå. Se här för olika exempel: http://www.surfrider.org/pages/plastic-bag-bans-fees

      • Karin skriver:

        Hej Cecilia i Houston, vad bra med lite färsk USA-info! Det märks att det är några år sedan jag var i USA senast – kan ha varit 2007 eller 2008, och då bara på snabbvisit i Florida. Så de där stora bruna papperspåsarna är på väg att försvinna? Vilken tidsmarkör det kommer att bli i filmer! Jag vet inte hur många gånger man sett den där scenen när någon lastar ur kassar ur bakluckan på bilen och bär in dem i köket där… ja, där något oväntat inträffar.

        Tack för länken med information om plastpåsförbud och många intressanta initiativ för att minska plastnedskräpningen, som ”Rise above plastics”. Bra bild också på sushi i form av hoprullad plast kring lite ris och plastskräp: What goes into the ocean goes into you!

  3. Storfiskaren skriver:

    När det gäller plastpåsar så har jag för mig att det är på gång beslut om förbud mot dessa inom EU, om det nu redan inte är beslutat.
    Att klädfirmorna tar emot gamla kläder är nog ett led i deras marknadsföring. Det har börjat bli en medvetenhet om återvinning inom den branschen. Det frestar på miljön för mycket med att producera nya material i stället för att återvinna. Det går åt väldigt mycket vatten för att odla bomull tex. De här frågorna var uppe på ett seminarium på en konferens som Avfall Sverige hade i Borås förra våren. Det stryker teorin om att ”skräp” är material som för tillfället är på fel ställe. Det jag tycker är ett stort problem är att det finns alldeles för lite förråd eller lagerutrymmen. Det borde vara statliga subventioner på att bygga lagerlokaler tycker jag.

    • Karin skriver:

      Ja, mer förråd åt folket! Allvarligt. Det byggs bostäder idag med nästan inga förrådsutrymmen alls. Och de kommersiella lager- och förvaringslokalerna är ju hiskligt dyra.

  4. Olgakatt skriver:

    Vår kommun lär vara bland de bästa på sopsortering, ibland till den grad att man blir trött. Men vi har lärt oss genom åren och vår deponitunna är ofta helt tom så att vi inte behöver ställa fram den när sopbilen kommer. Jag tror inte vi behövt lägga nåt i den på ca 1/2 år och då var det nog sönderslaget porslin. Jag blir också knäckt av att komma till ställen där man inte sorterar, bl a Malmö! Det lär vara på tal men jag har inte sett det i verkligheten ännu.

    • Karin skriver:

      Undrar om man inte borde kunna sätta lite mera press på både butiker och politiker, för det är ju inte kul att gå med dåligt sopsorteringssamvete för jämnan. Vi har åtminstone ett grovsoprum, som underlättar lite, men det löser ju inte alla problem. Om alla började lämna tillbaka överdimensionerade förpackningar där de köpt dem kanske butikerna skulle pressa tillverkarna att dra ner på förpackandet?

      • Olgakatt skriver:

        Det fanns för ett antal år sedan en ICA-handlare som satte fram en stor behållare där kunderna kunde slänga onödiga förpackningar men såna progressiva typer har man inte sett till sen. Denne föregångsman syntes i nåt återkommande TV-program på den tiden; undrar vad det blev av honom…..

        • Karin skriver:

          Bra idé! Vi kan ju alla börja tipsa våra respektive butiker om sådana möjligheter. Man ska inte underskatta tjatpedagogikens möjligheter.

  5. Spanaren skriver:

    Ja just det ja ;.) Havet, där ligger det massor av saker. Tänk vad man kan göra sig illa där och även djuren?!?! Bra bild med att lyfta upp havet för att se. Tack för att du visade upp den bilden. Rabattkuponger hos H&M har jag inte hört talas om. Allt som görs för miljön med så och enkla medel är bra. Förstår inte att det är så många söderöver som inte har kommit igång med att sortera sopor? Hör att en del får betala kilopris istället. Jag tar med en eller flera kassar för att stoppa ned vår mat i. Något som jag kan irritera mig på är att vissa bönder är slarviga. En del har plast överallt från öppnade och uppätna höbalar. Ha en bra dag/ kram

    • Karin skriver:

      Den bristande sopsorteringen i till exempel Stockholm beror nog delvis på att det finns ett starkt motstånd hos fastighetsägarna mot att behöva bygga och och fixa plats för vettig sophantering. Eller mark för att anlägga vettiga återvinningsstationer. Skulle jag tro. Trist, för det är ju en ren fröjd att slänga sopor på en bra sopstation med kunnig och hjälpsam personal!

  6. Pysseliten skriver:

    Det var en nyhet för mej att H&M tar emot kläder. Stora företag jobbar med hållbarhet som konkurrensmedel, det tycker jag är bra! Däremot noterade jag en ny typ av skräp när jag klickade in på länken för att se Markus Johanssons illustration – en reklamblaffa mitt över bilden! När jag skulle klicka bort den kom följdfrågor om varför jag ville stänga reklamen och när jag äntligen fått bort den poppade nästa reklamruta upp. På samma plats! SKRÄP!

  7. Kicki skriver:

    Jo visst är det bra om butikerna tar emot returmaterial, som tomburkar ungefär. Men när det gäller kläder så är jag klentrogen. Det känns som ett sätt att få bort kläderna från andrahandsmarknaden som kan innebära konkurrens nu när det närmast är ett mode att handla secondhand.

    • Karin skriver:

      Snygga användbara kläder (som man själv inte använder längre) lämnar man förstås inte in klädbutiken. Dem lämnar man till syrran som kanske använder dem eller i alla fall gör något vettigt och kreativt av dem. Hopplösa fall, som man känner på sig att syrran inte vill ha, kan man lämna till lämplig klädinsamling. Trasiga, utslitna bomullskläder, lakan, dukar etc lämnar man till H&M så att de inte behöver använda så mycket ny bomullsråvara, som ju tär på våra resurser.

      • Kicki skriver:

        Lakan! Det är ju mattrasor ju!

        Nu hade jag tänkt visa en stilig bild på dottern som transformerat mormors drällduk och dina gardiner till en stilig 1700-tals-stass. Men se det gick inte för sig.

  8. Karin på Pettas skriver:

    Plasten hör till det allra värsta om den blir kastad i naturen.
    Det tar evigheter om det ens räcker med det att bryta ner den och när den väl inte syns längre har den ändå satt sina spår i djur och i människor.
    Jag bär nästan allting som går att återanvända till Emmaus eller till Returen i Geta.
    Mycket blir återbrukat i någon annan form. I år ska vi ha en utställning hos oss som handlar om det här lördagstemat…men vi kommer inte att kalla den skräp :)

  9. Tove Olberg skriver:

    Jag hörde här om dagen en snutt på radion att plastpåsen ska bort inom EU. Inlämning av kläder till H&M är väl bra, det företag som säljer billigt det som barn har sytt upp, (-( – om det nu är sant) de är dessutom börsnoterade så det är ju en fin gest tänker jag – ?
    Det finns en del att göra i skräprummet, världens skräprum.
    Den bilden du länkar till är ju mer än talande!
    Bilden av damen som så stolt går där och av ”misstag” bär en plastpåse …

    • Karin skriver:

      Världens soptipp nummer ett verkar vara haven och det är väldigt hög tid att försöka hindra ännu värre nedskräpning. Men hur kommer man åt samvetslösa rederier som dumpar precis vad skit som helst mitt ute på öppna havet när ingen ser. Svårt!

  10. LupusLupus99 skriver:

    Eskilstuna är ganska bra på sopsortering. Alla hushåll har sopsortering i någon form.
    Vissa hyreshus har lite enklare form av sopsortering i form av matavfall och övrigt.
    Villor och vissa andra hyreshus har fler sorteringsalternativ såsom matavfall, plastförpackningar, pappersförpackningar, tidningar och övrigt.

    Likaså har vi en ganska bra återvinningscentral vid Lilla Nyby, en andra
    återvinningscentral är också på gång. LN ligger strax söder om stan medan den nya
    kommer att ligga norr om stan.

    Gällande plastpåsar/plastförpackningar så beror det ju lite på vad de är
    gjorda av för ämne. Vissa är gjorda av petroleumprodukter medan andra
    är gjorda av biologiska material, t.ex. majsstärkelse eller potatisstärkelse.

    Många av plasterna i den senare kategorin är dessutom biologiskt nedbrytbara.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Biodegradable_plastic

    • Karin skriver:

      It’s complicated… Aldrig får man vara riktigt glad, för det där med nedbrytbar plast låter ju väldigt bra men: ”…om den inte hanteras på rätt sätt kan den vara sämre för miljön än konventionell plast. När biologiskt nedbrytbar plast grävs ner (vilket alltid ska undvikas) producerar den skadliga växthusgaser när den bryts ner.” Jag hittade resonemangen om nedbrytbar plast på den här sidan där man argumenterar för restriktioner och attitydförändringar i stället, eftersom det nedbrytbara riskerar att uppmuntra ännu mer slarvigt slängande. Men sidan är sponsrad av någon plast-organisation, så de kanske är ute i andra ärenden. Att hindra ett förbud?

  11. HeLena skriver:

    I Stockholm bränns ju i alla fall soporna och återvinns till fjärrvärme, det som inte brunnit upp sorteras sen i rätt fack och tas om hand på det sätt som det ska. Men visst behöver vi bli bättre och det borde absolut vara enklare att komma till en sopstation. Om /när jag behöver dit så ligger den på fastlandet…

  12. Gnuttan skriver:

    Visst är det trist, både för miljön i sin helhet och för dem som drabbas mer direkt av skräpet. Återvinning är ju dessutom ett måste av flera anledningar, inte bara för att det är farligt, men som du skriver för att det tar på resurserna. Hos oss försöker vi, men nog kan vi alla göra bättre. Slit och släng gäller ju inte ens i samhället av i dag, då mycket slängs innan det ens kommer i närheten av att vara slitet. Då tackar jag varmt alla frivilliga nere i ”vår” 2nd handbutik som gladeligen tar emot allt vi kan samla ihop.

    • Karin skriver:

      Det har du ju alldeles rätt i: det slits alldeles för lite idag. Jag blir bedrövad när jag ser vad man hivar på soptippen, fina möbler, felfria köksutrustningar, fungerande spisar och kylskåp. För att inte tala om alla kläder som knappt används innan det är dags för nya. Kusligt.

  13. Krönikören skriver:

    Har för mig att någonstans i Stilla Oceanen (?) finns det en virvelström där all plast samlas. Hemskt. Vad gör vi med vår planet?

    Jag har en tygkasse i handväskan. Alltid. Man får snygga tygkassar när man handlar hos Gudrun Sjödén. Så jag slipper köpa plastkassar i matbutiken.

Kommentarer är stängda.