Fru Frost tror på våren

tuvaFru Frost är i det här fallet syrran som hälsat på och som lämnade en förtjusande liten tuva som påminnelse om att det blir vår i år också.

Och knappt har hon hunnit ge sig av förrän jag får rapporter från södra Dalarna om att den ena sjön efter den andra har sköljt.

Så sa vi hemmavid när isen gick upp på våren och jag har alltid trott att det är dialektalt: ”sjön sköljer”. Men SMHI säger likadant, så då heter det nog så: ”När stark vind börjar riva upp vågor, virvlas varmt djupvatten upp till ytan och deltar i den slutliga, ofta snabba bortsmältningen av isen. Sjön sägs ’riva’ eller ’skölja’.”

Jag hittade en israpport på SMHI:s hemsida. Den förklarar både vad som händer när isen bildas och när den försvinner på våren. Just beskrivningen av isbildning får jag nog fundera ett tag på: ”Först bildas en tunn ishinna. Sedan växer isen på undersidan genom att värme, som frigörs vid isbildningen, leds bort från den nollgradiga undersidan till isytan, snabbare ju kallare isytan är.” Jag misstänker att det har något med samma principer som ett kylskåp att göra, men mitt problem är att jag aldrig riktigt förstått mig på sådana heller.

Hur som helst är det extremt tidigt om sjön är på väg att skölja nu. Det brukar ske i mitten på april, eller rätt ofta den 27 april, på mammas födelsedag.

Så här såg det ut den 10 april förra året.islossning på g

islossning 9 mars 14

Uppdatering: Alla meddeanden som jag får på olika sätt, telefon, e-post, Facebook berättar om en ovanligt tidig islossning i södra Dalarna och Gästrikland.

Och här är en färsk bild från idag över sjön vid vår brygga, tagen av en snäll granne som håller oss underrättade. Det dröjer inte länge förrän sjön är isfri, den saken är klar.

En vindpust bara så kastar sjön av sig sitt täcke!

Det här inlägget postades i #blogg100, Ord och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Fru Frost tror på våren

  1. Kicki skriver:

    Storsiljan la sig aldrig och istravet i Rättvik och diverse pimpeltävlingar har fått ställas in. Här hemma är snön nästan borta och Pensionären kom hem från auktionen tomhänt. Tack och lov. Men det var lite synd på den lilla fina hyvelbänken, den hade jag velat ha.

  2. hyttfogden skriver:

    Här i sockna säger man att ”Möckeln har rensat”. Vi har ju samma klimat som Horndal och här finns inte ett isflak på sjöarna och bara några små skitiga snödrivor
    efter vägarna och i förrgår trumpetade ”våra” tranor, de som brukar bo här hela somrarna.

    • Karin skriver:

      Oj, Möckeln också! Liksom Åsgarn, neråt Avesta, Ljustern vid Säter och Malmjärn söder om Torsåker. Men inte Rossen, inte riktigt än, även om isen släppt lite här och där.

  3. Olgakatt skriver:

    För 10 år sedan tillbringade vi en vecka i Dalarna i april. Den 22 bodde vi på ett pang i Rättvik med utsikt över Siljan. På natten vaknade vi av att det small när isen rämnade.

    • Karin skriver:

      Härligt! Jag har fått för mig att vattenytan är lite extra lössläppt, precis vid islossningen. Det skvalpar hit och dit och varje våg dansar som den vill. Efter ett tag faller de in i en gemensam rytm, men de första timmarna känns så ystra, på något sätt.

      • Skogsgurra skriver:

        Du tänker nog på kosläpp.

        Finns ingen fysikalisk grund till att vågorna skulle vara särskilt ystra just vid islossningen.

        Kanske att viskositeten är påverkad av den låga temperaturen, men då borde vattnet vara ”segare”. Effekten knappast mätbar. Tror jag. Men nu kommer det nog fram intressanta mätresultat som säger något annat.

        Väntar…

  4. Pysseliten skriver:

    Bra, då finns det en chans för mej att lyckas åtminstone med marsbadet, av olika anledningar som is, sjukdom, mörka kvällar och andra evenemang missade jag ju både januari – och februaribadet

  5. Mia skriver:

    Uttrycket ”sjön sköljer” har jag aldrig hört… alltid lär man sig något nytt. Visst blir det vår även i år… det ÄR vår nu… i början av den i alla fall. En härligt, underbar tid vi har framför oss.

  6. Musikanta skriver:

    Har aldrig hört uttrycket att isen sköljer, bra att införliva detta i sin vokabulär. Ska säga det nästa gång vi åker förbi Slätbaken så får jag se hur maken reagerar…
    Ingrid

    • Karin skriver:

      Min gissning är att Slätbaken redan har sköljt. Men det gör ju inget, för det går bra att använda retroaktivt också: ”Jag undrar när Slätbaken sköljde i år.” Till exempel.

Kommentarer är stängda.